2n Seminari ‘Arquitectura i Territori’ | Arquitectura al Pallars Jussà: rehabilitació i paisatge

2n Seminari ‘Arquitectura i Territori’ | Arquitectura al Pallars Jussà: rehabilitació i paisatge

El segon seminari ‘Arquitectura i Territori’ tindrà lloc a Sant Esteve de la Sarga i es desenvoluparà entre els dies 16 i 23 de juliol. Dirigit a estudiants de darrer curs i arquitectes menors de 30 anys

director: Ramon Sanabria

professors: Moisés Gallego, Maria Rubert, Daniel Lòpez-Dòriga, Pere Estévez

conferències: Ramon M. Puig (inaugural), Claudi Aguiló (dataAE), Josep Fuses (fuses-viader), Francisco Mangado (clausura)

professors convidats: Ignacio Paricio, Elena Belart, Francesc Belart

Termini d’inscripció: fins el 20 de juny

Adreçat a alumnes de darrer curs i arquitectes menors de 30 anys

Enviar les sol·licituds per correu electrònic a info@arqxarq.es, incloent el CV, i opcionalment un breu currículum gràfic en un DIN-A3 amb una breu explicació dels motius per optar a aquest seminari

Es comunicarà els admesos durant la setmana del 26 de juny

La plaça inclou totes les despeses del seminari excepte el transport


PROGRAMA

Diumenge 16 de juliol · Trobada al centre de visitants del congost de Mont Rebei

11:00    Arribada i benvinguda

11:15    Visita al congost

14:30    Dinar a La Masieta · Terra del Congost

17:00    Inauguració del seminari per part de les autoritats a l’auditori del centre de visitants

17:30    Conferencia inaugural · Ramon M. Puig

18:30    Presentació dels projectes i organització dels grups de treball · Josep Rovira i professors

21:30    Sopar al Casalet de la Clua

 Dilluns 17 de juliol

08:00    Esmorzar

11:00    Visita als emplaçaments de treball

14:30    Dinar

16:30    Grups de treball

21:30    Sopar

 Dimarts 18 de juliol

08:00    Esmorzar

09:00    Grups de treball

14:30    Dinar

16:30    Grups de treball

21:30    Sopar

 Dimecres 19 de juliol

08:00    Esmorzar

09:00    Grups de treball

14:30    Dinar

16:30    Conferència  · Claudi Aguiló (dataAE)

20:00    Sopar

22:00    Visita al Parc Astronòmic Montsec

Dijous 20 de juliol

08:00    Esmorzar

09:00    Grups de treball

14:30    Dinar

16:30    Grups de treball

18:00    Conferència a l’Epicentre de Tremp · Josep Fuses (fuses-viader)

21:30    Sopar

 Divendres 21 de juliol

08:00    Esmorzar

09:00    Grups de treball

14:30    Dinar

16:30    Grups de treball

21:30    Sopar

Dissabte 22 de juliol

08:00    Esmorzar

09:00    Grups de treball

14:30    Dinar

18:00    Exposició i explicació de projectes a Sant Esteve de la Sarga

20:00    Conferència de Cloenda · Francisco Mangado

21:00    Entrega de diplomes per part de les autoritats

21:30    Sopar a la Clua, a l’exterior

 Diumenge 23 de juliol

09:00    Esmorzar i comiat

 


 

‘Aquest segon seminari d’Arquitectura i Territori es desenvolupa al Pallars Jussà, a Sant Esteve de la Sarga, un terme municipal que aglutina tot un seguit de petits pobles que discorren al vessant nord del Montsec d’Ares.

Des de l’est, la zona s’inicia al Castell de Mur, veritable exemple d’arquitectura fortificada medieval, i va recorrent diferents assentaments fins arribar en el seu extrem oest al congost de Mont Rebei, amb final a la Noguera Ribagorçana.

Es tracta d’una zona poc coneguda i gairebé sense tocar pel pas del temps i de la petja humana, i per tant molt poc evolucionada. Un paisatge extraordinari on es van anar assentant petits nuclis urbans, disposats estratègicament al llarg d’aquest itinerari entre l’est i l’oest. Un recorregut d’un altíssim valor paisatgístic.

La disposició d’aquestes petites agrupacions, a mitja alçada, els proporciona una excel·lent orientació, les protegeix dels vents dominants, i les dota d’uns valors cromàtics que les lliga extraordinàriament a l’entorn. La intel·ligent adaptació al territori, així com una disposició estratègica permeten que es visualitzin entre elles, i fa que atributs com ecologia i sostenibilitat trobin en aquest lloc i de forma natural una realitat clara i evident. La ubicació d’aquests assentaments va ser molt important en el temps de la Reconquesta a Catalunya, i en tots ells hi trobem un important llegat arquitectònic, històric i cultural.

Aquests pobles son: Moror, Estorm, Alzina, Benlliure, Sant Esteve de la Sarga, Castellnou del Montsec, Alsamora y la Clua, per arribar finalment al Congost de Mont Rebei, una extraordinària meravella natural, ja a tocar l’Aragó.Tots aquests nuclis estan en franca regressió des de fa molt de temps, el total d’habitants en tots ells no arriba a quaranta famílies, l’èxode cap a la ciutat ha estat imparable. A Castellnou de Montsec -per posar un exemple- hi viu una sola persona. Any rere any assistim impassibles veient com es va destruint aquest magnífic patrimoni, fins arribar al seu col·lapse, amb el que tot això representa de pèrdua de la nostra memòria i identitat.

Arquitectes per l´Arquitectura vol seguir apostant pel territori i ajudant en la mida del possible que tot plegat no acabi enrunat i en el oblit. És per això que proposem un seminari des de dos enfocaments diferenciats i a la vegada complementaris, tots dos treballs responent a necessitats i demandes reals fetes des de les institucions implicades.

D’una banda, volem atendre a la mirada llunyana, des d’un treball paisatgístic capaç de lligar un recorregut a través de tots els pobles, en un itinerari ple d’atractius. Un itinerari que pugui atraure tan els visitants del Congost de Mont Rebei a la Ribagorça com els del castell de Mur a Terradets. Una veritable descoberta d’aquesta zona recòndita i en silenci del nostre Pre Pirineu. Un treball que serveixi per revelar l’atractiu i la màgia d’aquest indret i que ho faci des dels trets més globals i generals del propi paisatge fins el treball de detall de les noves propostes.

D’altra banda, un treball social i arquitectònic, la rehabilitació de l’ajuntament de Sant Esteva de la Sarga -actualment en un estat pròxim a la ruïna-, projecte lligat a la realitat quotidiana d’aquest poble.

Dues mirades, socialment necessàries i segurament complementaries. Mirar de lluny i mirar de prop – com diu Alvaro Siza-. Dues mirades imprescindibles com a resposta cultural i social a unes necessitats reals.

La intenció d’Arquitectes per l`Arquitectura es arribar a construir el que es projecti. En les nostres definicions fundacionals queda clar que volem promoure l’Arquitectura des de la seva realitat construïda. És per això que amb les ajudes de les institucions implicades es vol portar a terme tot allò que el Seminari aporti, i d’aquesta manera exemplificar de forma clara i rotunda, els nostres interessos amb el territori.’

Per a consultes i inscrpcions, podeu dirigir-vos a info@arqxarq.es