“Amb poc, molt”: en el seu primer aniversari, AxA reivindica els valors de l’arquitectura de qualitat feta amb pocs recursos

Imatges de la projecció “Amb poc, molt. Estrictament arquitectura”

Arquitectes per l’Arquitectura ha celebrat el seu primer aniversari amb un acte en què s’ha presentat el muntatge visual titulat “Amb poc, molt. Estrictament arquitectura” que posa en valor l’arquitectura de qualitat feta amb pocs recursos.

L’acte, celebrat al Pavelló Mies van der Rohe el 19 de juny al vespre, va tenir un caràcter festiu i reivindicatiu alhora. Hi van assistir -a més d’arquitectes socis d’AxA i altres convidats de diversos àmbits- polítics com el president del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, i alts càrrecs de les administracions públiques amb responsabilitats en matèria d’arquitectura com Jordi Sanuy, director de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge, o Vicente Guallart, gerent d’Hàbitat Urbà i arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona.

El president d’AxA, Ignacio Paricio, va obrir l’acte amb unes paraules que van servir de presentació del muntatge visual que es va projectar immediatament després amb el títol de “Amb poc, molt. Estrictament arquitectura”. Paricio va explicar que el muntatge és un dels instruments per aconseguir un dels objectius d’AxA, “el més difícil i potser el més important”: fer més estreta la relació dels arquitectes amb la societat.

En concret, “Amb poc, molt” neix com a “resposta a algunes declaracions de polítics i periodistes que confirmaven la progressiva consolidació de l’opinió que la bona arquitectura és cara i capritxosa”. “A nosaltres, els arquitectes en exercici, en la mesura en què el nostre treball ha de ser un reflex de la societat, ens correspon evidenciar l’enorme potencial d’una arquitectura feta amb els mitjans justos, una arquitectura de la qual, més enllà de qualsevol manipulació, pugui dir-se que és ‘estrictament arquitectura’”, va concloure Paricio.

El muntatge visual inclou 77 fotografies d’obres d’arquitectura fetes per arquitectes membres d’AxA i agrupades sota diferents lemes. La selecció dels projectes, que es presenten sense identificar-ne l’autor, ha estat feta pels arquitectes més joves de la Junta Directiva d’AxA, Josep Ferrando, Olga Felip i Eugeni Bach.

Un altre dels objectius fundacionals d’AxA era i és impulsar l’evolució cap a un marc més adequat per a l’exercici professional, i dins d’aquest objectiu Paricio va explicar que els concursos han estat el tema més tractat. AxA s’ha fixat un calendari d’etapes d’exigència progressiva en la primera de les quals, que ja està en marxa, els membres de l’associació no accepten de participar com a jurat de concursos que no hagin estat validats per la Junta d’AxA.

En relació al tercer dels objectius socials, la presència activa d’AxA davant de les administracions, Paricio va deixar constància del poc èxit inicial de la reivindicació plantejada al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, de major presència de l’arquitectura en el món de la cultura, a la vista de l’absència d’arquitectes entre els nous membres del CONCA. També va recordar que al conseller Mas Colell se li ha insistit perquè en totes les obres d’edificació públiques i en els concursos que les precedeixen es primi el paper de l’arquitecte com a director i coordinador de totes les intervencions professionals restants. Finalment, Paricio va reconèixer que la relació més activa ha estat la mantinguda amb Habitatge, on la normativa específica per a la rehabilitació inclosa en el projecte de decret d’Habitabilitat obres possibilitats molt interessants. AxA, a més, formarà part del comité de seguiment de l’aplicació del decret.

Ignacio Paricio va acabar la seva intervenció referint-se a les oportunitats de futur d’AxA en el que va qualificar malgrat tot com “un bon moment” perquè quan “s’evidencia la impotència de la major part de les institucions per dirigir èticament la nostra societat és el conjunt de ciutadans, és la societat civil la que ha d’irrompre en la vida pública per exigir honestedat i intel·ligència”. Aprofitar-ho, però, “passa per la participació de tots”.

Enlace al texto en castellano

Vídeo de l’acte

Enlace al vídeo con subtítulos en castellano