Aquest estiu, tothom a gaudir de la nova plaça de l’escola La Pau

Aquest estiu, tothom a gaudir de la nova plaça de l’escola La Pau

Aquesta nova plaça és fruit d’un procés de participació de les famílies i el centre, amb elements de mobiliari urbà d’Escofet, patrocinador d’AxA

Publicat a www.barcelona.cat el 29 de juny de 2020

Aquest estrany curs ja s’ha acabat, ara arriba l’estiu i no hem pogut gaudir de la vida educativa com ens hagués agradat. Però hi ha una bona notícia: a partir d’aquest mes de juliol podem estrenar la flamant plaça d’accés a l’escola La Pau, un nou espai acollidor, lúdic i de relació per tot el barri. El vell espai impersonal a tocar de l’entrada del centre s’ha transformat en un entorn de joc, cohesionador i de trobada per nenes i nens, amistats i veïnat.

Aquesta nova plaça va estar pensada i decidida a partir d’un procés de participació que es va dur a terme entre la mainada, les famílies i els equips docents del centre. L’espai inclou una espiral del joc, un rocòdrom i paviments lúdics: una sopa de lletres, circuits de relleus i jocs d’equilibri… L’objectiu de la plaça, al final, és generar nou vincles socials i facilitar les relacions entre les moltes persones que conformen la comunitat de l’escola la Pau.

“Per nosaltres aquest és un nou lloc on fomentar les trobades i un millor coneixement entre uns i altres”, explica Sònia Burgués, directora de l’escola la Pau, qui recorda que el vell espai era tan poc acollidor que les famílies venien a buscar les criatures “i als dos minuts tothom ja havia marxat”.  Més enllà de les seves possibilitats lúdiques, per la Sònia la nova placeta “pot arribar a ser una extensió de l’espai pedagògic, de manera que potser podrem sortir de l’escola  i fer activitats lectives en aquest espai”.

Amb l’obertura d’aquest nou parc, les nenes i nens de La Pau i la Verneda poden fer el que ara, amb el bon temps, toca: jugar a l’aire lliure. A més, els diferents casals d’estiu del barri incorporen aquesta nova plaça en un dels punts importants del seu circuit per desenvolupar activitats lúdic-educatives.

El nom d’aquest nou espai de la Pau encara no ha estat escollit, però s’ha acordat que portarà el nom d’alguna dona  -pedagoga, mestre…- que hagi ajudat a millorar el vessant educatiu  de la ciutat. Marta Mas, des de la Comissió de Memòria i Gènere, subratlla que el nomenclàtor de carrers i places “ha de donar la visibilitat merescuda a les dones de Barcelona, de manera que aquestes passin a formar part, de manera permanent,  de l’espai públic i de la memòria de la ciutat”. Per l’Adri Clemente, un jove implicat en diverses entitats del barri, el nou espai dels entorns de l’escola la Pau és una bona notícia, però recorda que hi ha moltes places i parcs a la Verneda i la Pau que encara s’han de millorar. “Al barri hi ha llocs que necessiten arranjaments, tant de terra com de vegetació, com per exemple la plaça de la Pau”, explica.

Barcelona, ciutat jugable

La Verneda i la Pau és un dels primers barris a gaudir els nous jocs infantils desenvolupats en el marc de Ciutat jugable, una mesura estratègica del govern municipal que concep tota la ciutat com un espai per gaudir en temps d’infància. Aquesta mesura, aprovada el 2018, se sustenta en quatre objectius: la cocreació d’espais amb la ciutadania, la promoció de l’activitat física i el contacte amb la natura, l’impuls dels jocs inclusius que fomentin la creativitat i la interacció, i la potenciació de la trobada i els vincles socials als espais de joc.

Els nous espais jugables inclouen elements que potenciïn la creativitat i la imaginació dels infants, el desenvolupament d’habilitats psicomotores, l’experimentació, la socialització i el vincle amb la natura.

L’aspecte més innovador d’aquesta iniciativa, dintre del Pla de Joc 2020-2030, és incorporar el joc fortuït, l’esport i l’estimulació del joc en tot l’entorn urbà, treballant de la mà del teixit social i les entitats vinculades amb l’espai públic de cada barri. La idea és construir una ciutat més amable per als nens i nenes, que afavoreixi el benestar, l’aprenentatge i la creativitat de les nenes i nens de Barcelona.