Baluard salvat

Baluard salvat

L’Ajuntament convertirà les restes de la fortalesa de la Barceloneta en un passeig arqueològic

Publicat el dimecres, 8 d’octubre de 2014 a EL PUNT AVUI

 

MARIA PALAU | La història del baluard del Migdia, situat darrere de l’Estació de França, a quatre passes de la parada de metro de la Barceloneta, ha estat tan agitada que s’ha guanyat un bon repòs. En temps passats, quan va ser peça clau en la defensa d’una ciutat que fa 300 anys va dir adéu als seus anhels de llibertat. Aquí és on va morir un dels herois del 1714, el coronel Anton Paperoles. I en temps actuals, quan la pesta urbanística l’ha encaixonat en un aparcament subterrani. En algun tram, no hi ha ni un trist metre de distància i, a peu de carrer, és del tot invisible. El nyap és irreparable, però l’Ajuntament de Barcelona té decidit tirar endavant una intervenció que el maquillarà i, inclús, el dignificarà.

El solar que ha protegit el baluard del Migdia es transformarà, d’aquí a un any, en un passeig arqueològic que permetrà entendre la dimensió d’aquesta fortalesa del segle XVI, a tocar de mar, que va emergir el 2006 arran de les obres de construcció d’uns edificis d’habitatges d’una promotora privada. Els arqueòlegs, que sabien que s’amagava allà però desconeixien si s’havia conservat prou bé, van desenterrar més tresors patrimonials, com ara un tros d’escullera del segle XV, els blocs de pedra de Montjuïc de la qual van desaparèixer com per art de màgia.

Se’ls ben trobarà a faltar en aquest passeig que el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, diu que obrirà encara més la ciutat al seu mar. El solar, ara mateix un cau de brutícia com no s’han cansat de denunciar els membres de la plataforma Salvem el Baluard del Migdia, es transformarà en un nou espai públic en forma de plaça que connectarà millor que mai el Born i la Barceloneta. Un espai que tindrà un nom, encara per decidir, i que els ciutadans podran explorar de moltes maneres. Contemplant les restes del baluard –també les de la contraescarpa del segle XVIII– des d’una balconada o, si volen viure una experiència més directa, participant en visites guiades que s’endinsaran en la part baixa.

Per arribar fins aquí falta un any. Aquest novembre començarà una segona campanya d’excavacions per pentinar el sector de solar verge sota el qual, en principi, s’hauria d’haver construït un altre aparcament, en aquest cas d’un edifici d’habitatges municipal, però que, finalment, s’ha reubicat per protegir les restes arqueològiques. Ningú sap del cert què pot donar de si aquesta nova actuació, però difícilment aflorarà res semblant al vaixell del segle XIII, en un magnífic estat de conservació, de la campanya anterior. Una embarcació, segurament de procedència cantàbrica, que va deixar tothom astorat i que continua en tractament al Centre d’Arqueologia Subaquàtica, a Girona. Acabarà tornant a Barcelona i s’exposarà al públic, però el seu destí final és, de moment, una incògnita. I va per llarg. El 2016 es resoldrà.

Els treballs al jaciment duraran, si les previsions no fallen, fins al març, data a partir de la qual començarà a desplegar-se la urbanització de la zona, que es calcula que exigeix vuit mesos de feina. Tot plegat suposarà una inversió de dos milions d’euros. El baluard del Migdia començarà nova etapa. Més tranquil·la, sens dubte.

 

Foto portada extreta de l’article de EL PUNT AVUI