Cinc claus del futur Museu d'Arquitectura i Urbanisme de Catalunya

Cinc claus del futur Museu d'Arquitectura i Urbanisme de Catalunya

La Generalitat i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya presenten el projecte de l’equipament, però està pendent de la implicació de l’Ajuntament de Barcelona

Publicat el dimecres 2 de desembre de 2015 al diari ARA

El conseller de Cultura, Ferran Mascarrell; el de Territori, Santi Vila, i el degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya han presentat aquest dimecres el projecte del futur Museu d’Arquitectura i Urbanisme de Catalunya, tot i que la materialització de la iniciativa està pendent que el nou govern de l’Ajuntament de Barcelona es faci seu el projecte, una llarga reivindicació del sector, que ha patit de manera especialment severa els efectes de la crisi econòmica. La comissionada de Cultura de l’Ajuntament, Berta Sureda, estava convidada a l’acte, però no havia confirmat la seva assistència.

Aquestes són cinc claus del futur museu:

La ubicació: Està previst que ocupi una part d’un dels palaus d’Alfons XIII i Victòria Eugènia de la Fira de Barcelona, on, en principi, també s’hi han d’instal·lar el futur Centre Nacional de Fotografia i les noves sales d’exposicions temporals del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Es desconeix, perquè l’Ajuntament de Barcelona encara està estudiant el projecte, quan es podran fer les obres.

El relat: El projecte del Museu d’Arquitectura i Urbanisme de Catalunya aborda l’arquitectura catalana dels darrers 200 anys a partir de la idea que l’arquitectura és “una resposta ordenada a les necessitats humanes individuals i socials” que està basada en les variables del “territori”, “la població i l’època” i “els drets socials i la democràcia”. Les línies en què es desenvoluparà el relat són set: l’alimentació, l’habitatge, l’energia, la ciutat, el poder, els serveis i les vacances, i el turisme. El museu ha de ser un centre 3.0: “Això no vol dir que hi hagi molta tecnologia, perquè aspira a ser una nova forma de museu. Ha de ser un fòrum de debat, ha d’estar absolutament connectat amb l’actualitat”, ha dit un dels redactors del projecte, Antoni Nicolau.

Els espais: El projecte del Museu d’Arquitectura i Urbanisme de Catalunya contempla 3.000 metres quadrats per a exposicions, 2.500 dels quals es destinaran a l’exposició permanent.

Els fons: El gruix de l’exposició estarà format, sobretot, per materials provinents de l’Arxiu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. També està previst que s’hi puguin veure els fons de la Fundació Mies van der Rohe. Com que aquest últim equipament depèn sobretot de l’Ajuntament de Barcelona, està pendent saber quin paper jugarà exactament. D’altra banda, nodriran el museu els fons de l’Etsab, la Càtedra Gaudí, el Servei de Patrimoni local de la Diputació de Barcelona i l’Arxiu Coderch de l’Etsav, entre altres.

La materialització del centre d’ara endavant: El conseller de Cultura ha afirmat que la fase executiva del projecte arribarà a la primavera, quan s’hagi resolt a la situació política catalana. “Un projecte d’aquestes característiques es pot construir en uns tres anys un cop compti amb l’aprovació de les administracions”, ha dit l’arquitecte Fernando Marzá, el segon redactor del projecte del museu. Els referents del Museu d’Arquitectura i Urbanisme de Catalunya són els museus del sector de París, Londres, Holanda i el Canadà.