Desapareix un moble de Jujol

Desapareix un moble de Jujol

Publicat el 27 de Novembre al Diari ARA

Es desconeix el parador d’una escala de fusta de l’arquitecte tarragoní

Josep Maria Jujol va construir dues obres per a l’empresari, marxant d’art i mecenes Pere Manyach. Entre el 1912 i el 1916 va dissenyar la botiga Manyac, al carrer Ferran, i pocs anys després uns tallers mecànics al barri de Gràcia, a l’actual número 39 del carrer de la Riera de Sant Miquel. Mentre que l’establiment va desaparèixer, les naus dels Tallers Manyach, on es feien claus, estan ocupades pel pati de l’escola pública Josep Maria Jujol, després que Jaume Bach i Gabriel Mora intervinguessin i rehabilitessin l’edifici entre el 1984 i el 1987, una obra per la qual van ser guardonats amb el premi FAD d’arquitectura el 1988.

Aquest estiu es va construir una nova aula a l’escola i tot apunta que durant les obres va desaparèixer una escala de fusta dissenyada per Jujol. Es tracta d’un dels pocs mobles originals de l’arquitecte que s’havien pogut recuperar durant la rehabilitació. Ahir ni la direcció de l’escola ni el Consorci d’Ensenyament de l’Ajuntament de Barcelona coneixien el parador de la peça. L’alarma va saltar fa poques setmanes, durant el festival d’arquitectura 48H Open House Barcelona. Jaume Bach, que es va encarregar de fer les visites guiades a l’edifici, va notar que el moble havia desaparegut i que s’havien alterat diversos elements de la seva restauració arran de les necessitats d’espai del centre i dels degotalls que van aparèixer a l’edifici en els últims anys. “Vam trobar molt poc mobiliari -diu l’arquitecte Jaume Bach-. En una primera visita abans de començar les obres vaig veure alguna peça més de mobiliari que el dia que van començar les obres”, afegeix. Els antics Tallers Manyach són una de les poques obres barcelonines de Jujol que no apareix a la web del catàleg del patrimoni arquitectònic de l’Ajuntament de Barcelona.

Tot i que no van haver de seguir cap protocol específic per redactar el projecte de restauració, Bach recorda: “Vam actuar amb la consciència d’estar treballant en una obra de Jujol -diu-. Vam procurar que la nostra actuació fos tan acurada i respectuosa com fos possible”, subratlla el també autor de la rehabilitació del Palau Macaya de Puig i Cadafalch. Originàriament, l’escala ara desapareguda portava a una galeria situada damunt els vestidors i a un gran rentamans col·lectiu. Bach i Mora la van traslladar a la zona on hi havia les oficines.

Els elements més característics dels Tallers Manyach són les naus, construïdes amb una volta catalana molt rebaixada, unes petites cúpules, que recorden l’escafandre d’un submarinista, i els contraforts de maó que mantenen les voltes tensades. A més dels edificis que s’han conservat, Jujol havia projectat una tanca i una porta de forja i un gran mirador coronat per una imatge de sant Miquel, que no es van construir arran de la crisi i la inestabilitat dels volts del 1920.