El festival de l'arquitectura revitalitza l'obra de Jujol

El festival de l'arquitectura revitalitza l'obra de Jujol

Sant Joan Despí és la ciutat convidada de la sisena edició de 48 H Open House

El festival d’arquitectura 48 H Open House permetrà en la seva sisena edició, que se celebra aquest cap de setmana, accedir de manera gratuïta a 200 espais distribuïts, novament, entre Barcelona, Vilassar de Dalt i Santa Coloma de Gramenet. Qui debuta és Sant Joan Despí, ciutat convidada en honor dels habitatges que hi va construir Josep Maria Jujol (Tarragona, 1879 – Barcelona, 1949), arquitecte venerat per l’actor John Malkovich des que, passejant per Barcelona, es va quedar bocabadat al descobrir la Casa Planells.

Aquest singular edifici de pisos curvilinis que no passa desapercebut al costat muntanya de la Diagonal, cantonada amb el carrer de Sicília, es podrà visitar, com ja ha passat en altres edicions del festival. La principal novetat és la ruta arquitectònica de Sant Joan Despí, on estiuejava Jujol i on va arribar a ser arquitecte auxiliar del municipi.

En aquesta localitat de la comarca del Baix Llobregat, Jujol hi va construir la Torre de la Creu, la Casa Rovira, la Torre Jujol i els púlpits, l’altar i una sagristia de l’església de Sant Joan Baptista. I es va encarregar de la reforma de Can Negre, una preciosa masia del segle XVII.

L’objectiu de 48 H Open House és que els visitants valorin Jujol, que durant dècades ha quedat eclipsat per Antoni Gaudí, amb qui va col·laborar durant 25 anys. Són seus els sostres originals de la Pedrera, les portes de fusta i altres elements decoratius de la Casa Batlló i el banc ondulat del parc Güell.

Elisenda Bonet, directora del festival, destaca que un dels objectius d’aquesta edició és «descentralitzar» les visites. Per fer-ho s’amplien les propostes de la zona nord de Barcelona. A Horta, Nou Barris i Sant Andreu, persones de la tercera edat guiaran les visites per vivendes pensades per a ells, com la Torre Júlia i el centre Joan Torras.

Amb motiu del 75è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys, es podrà entrar a la Casa Gallarts al parc de les Heures, on es va refugiar el president de Catalunya durant la guerra civil.

Bonet obre una secció dedicada a les infraestructures. «Mostrarem les cotxeres de Can Zam a Santa Coloma de Gramenet, la incineradora de Sant Adrià de Besòs, el dipòsit d’aigües fluvials del parc Miró i la Fontsanta de Sant Joan Despí, entre d’altres».