El Museu del Cinema projecta Arquitectures de Cinema

El Museu del Cinema projecta Arquitectures de Cinema

La Fundació Rafael Masó i el Museu del Cinema presenten una nova edició, i ja són sis, d’Arquitectures de Cinema, una mostra que pretén parlar d’aspectes relacionats amb l’arquitectura a través del setè art.

Publicat el 5 de maig de 2015 al diari EL PUNT AVUI

Per a aquesta edició s’han programat quatre sessions amb pel·lícules de gèneres diferents per -segons els organitzadors- donar prioritat no només a la qualitat i al bon contingut sinó també a la varietat.

El cicle comença demà (a les 19.30 h) amb una sessió dedicada al curtmetratge documental en la qual es projectaran els dos treballs dels cineastes barcelonins Carlota Coloma i Adrià Lahuerta. A Meeting at the building, el primer dels treballs que es podran veure, mostren com és un matí d’estiu al pati del característic Edifici 111 de Terrassa. El pati és l’escenari de les activitats habituals dels veïns i un nouvingut es prepara per integrar-se a la comunitat. La segona proposta de la sessió, el documental La intervenció invisible, ens parla del turó de la Rovira i de la rehabilitació de l’espai començada el 2009, una intervenció que potencia les cicatrius que ha deixat tot allò que abans ja ha existit: un poblat iber, un assentament agrícola, unes instal·lacions militars, un barri de la ciutat informal, una antena de comunicacions, un espai abandonat, un mirador de 360 graus sobre la ciutat de Barcelona i, finalment, un museu a l’aire lliure. Aquesta sessió la presentaran els directors Carlota Coloma i Adrià Lahuerta i la periodista Sílvia Planas.

En un cicle d’aquestes característiques no hi podia faltar un film de Jacques Tati, mestre de l’humor sense paraules però també a l’hora de filmar els espais i jugar amb les construccions arquitectòniques. Prevista per al 13 de maig, enguany es projectarà Playtime, una comèdia crítica amb alguns aspectes de l’arquitectura moderna que presentarà el programador del museu Jordi Dorca. Per a la tercera sessió (20 de maig), hi ha programada l’entrevista documental de Joan Úbeda i Gilbert Arroyo Oriol Bohigas entrevistado por Luis Fernández-Galiano, en què durant una hora es recorre la trajectòria de l’arquitecte barceloní des dels seus inicis fins a la creació del despatx MBM amb Josep Martorell i David Mackay, la fundació del renovador Grup R als cinquanta, i es repassa la transformació de la Barcelona del 92. La sessió serà presentada per l’arquitecte Rafael Cáceres.

L’hora del clàssic

Finalment, la mostra es tancarà el 27 de maig amb el clàssic Mr. Blandings builds his dream house (Els Blanding ja tenen casa), de H.C. Potter. Narra en to de comèdia les vicissituds d’un publicista (Cary Grant) que, fart de la ciutat, compra una casa a Connecticut. La presentació anirà a càrrec de l’arquitecte Ricard Turon.