Exposició: "Els arquitectes del No-Res"Exposición: “Los arquitectos de la Nada”

Exposició: "Els arquitectes del No-Res"Exposición: “Los arquitectos de la Nada”

L’enunciat “Els arquitectes del No-Res” es proposa com a denominador comú d’una sèrie de característiques compartides en les obres dels dotze arquitectes seleccionats. El enunciado “Los arquitectos de la Nada” se propone como denominador común de una serie de características compartidas en las obras de los doce arquitectos seleccionados. Es tracta d’obres que dediquen especial atenció a la relació entre l’arquitectura i els qui l’habiten, desenvolupant el concepte d’escala més enllà de la dimensió específica de les seves construccions, que promouen l’enteniment de la naturalesa i l’urbà com a elements connectats d’un mateix paisatge.

El No-Res, igual que el Buit, no entès com a negació sinó com a possibilitat i esdevenir de l’ésser de les coses, es representa aquí en construccions simbòliques per mitjà de les quals la seva materialitat es fa tangible.

Segons els autors del projecte, els arquitectes Joan Ramon Pascuets (estudi Narch) i Ignacio Ontiveros, “deixant enrere llenguatges heretats i estils importats d’anys de metabolisme i postmodernisme, aquests arquitectes japonesos han reconfigurat els seus objectius redefinint l’àmbit que és de la seva competència. Sense renunciar a l’abstracció, reprenen conceptes de l’arquitectura tradicional japonesa que els apropen a una realitat social més connectada i relacional. La seva actitud sorgeix després de l’esclat de la bombolla econòmica a principis dels anys 90, el terratrèmol de Kobe de 1995 i la posterior recessió en l’economia japonesa, que tenen com a conseqüència una dècada perduda, en la qual els arquitectes ni poden ni volen continuar amb la dinàmica seguida fins llavors”.

La mostra ensenya, a través de vídeos, més de vint obress realitzades pels principals arquitectes i estudis japonesos, i es complementarà amb plànols dels dissenys originals i mobiliari dissenyats per diversos d’ells i una maqueta del pavelló Paper de Shigeru Ban, inaugurat al març a Madrid.

Els 12 estudis d’arquitectura japonesos reunits en l’exposició presenten un recorregut transversal en les diferents generacions d’arquitectes: des de Toyo Ito, un dels pares de l’arquitectura japonesa contemporània, passant per Shigeru Ban, Shinichi Ogawa, Kengo Kuma, fins a arribar a SANAA (Kazuyo Sejima i Ryue Nishizawa), considerada l’oficina més internacional i reconeguda del panorama nipó; continuant amb Tezuka, Sou Fujimoto, TNA, Go Hashegawa, i Junya Ishigami, un dels joves arquitectes japonesos més prometedors.

Toyo Ito    –  Shigeru Ban   –   Shinichi Ogawa   –    Kengo Kuma   –    Kazuyo Sejima  –   Tezuka Architects   –    SANAA    –   Ryue Nishizawa   –   Sou Fujimoto   –  TNA / Makoto Takei + Nabeshina Chie   –   Junya Ishigami   –    Go  Hasegawa

 

Data
28/11/2013 > 22/03/2014

Horari
Del 29 de novembre de 2013 al 22 de març de 2014
Horari de visita: de dimarts a dissabte, de 12.00 h a 14.00 h i de 16.30 h a 19.30 h
Diumenges, dilluns i festius tancat.
Inauguració: dijous 28 de novembre de 2013 a les 19.30 h

Lloc
Pavelló de Santa Victòria
Recinte modernista de Sant Pau
Sant Antoni M. Claret, 167
Barcelona

Entrada
Entrada lliure fins a completar l’aforament.

Organitza
Casa Àsia, amb la col·laboració de Japan Foundation, dins del marc de l’Any Dual Espanya-Japó i el suport d’IE Business School, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Fira de Barcelona, Cooperativa d’Arquitectes Jordi Capell, SANCAL, VITRA i Living Divani

Contacte
casaasia@casaasia.esSe trata de obras que dedican especial atención a la relación entre la arquitectura y quienes la habitan, desarrollando el concepto de escala más allá de la dimensión específica de sus construcciones, que promueven el entendimiento de la naturaleza y lo urbano como elementos conectados de un mismo paisaje.

La Nada, al igual que el Vacío, no entendida como negación sino como posibilidad y devenir del ser de las cosas, se representa aquí en construcciones simbólicas por medio de las cuales su materialidad se hace tangible.

Según los autores del proyecto, los arquitectos Joan Ramon Pascuets (estudio Narch) e Ignacio Ontiveros, “dejando atrás lenguajes heredados y estilos importados de años de metabolismo y posmodernismo, estos arquitectos japoneses han reconfigurado sus objetivos redefiniendo el ámbito que es de su competencia. Sin renunciar a la abstracción, retoman conceptos de la arquitectura tradicional japonesa que les acercan a una realidad social más conectada y relacional. Su actitud surge tras el estallido de la burbuja económica a principios de los años 90, el terremoto de Kobe de 1995 y la posterior recesión en la economía japonesa, que tienen como consecuencia una década perdida, en la que los arquitectos ni pueden ni quieren continuar con la dinámica seguida hasta entonces”.

La muestra enseña, a través de vídeos, más de veinte obras realizadas por los principales arquitectos y estudios japoneses, y se complementará con planos de los diseños originales y mobiliario diseñados por varios de ellos, así como una maqueta del pabellón Paper de Shigeru Ban, inaugurado en marzo en Madrid.

Los 12 estudios de arquitectura japoneses reunidos en la exposición presentan un recorrido transversal en las distintas generaciones de arquitectos: desde Toyo Ito, uno de los padres de la arquitectura japonesa contemporánea, pasando por Shigeru Ban, Shinichi Ogawa, Kengo Kuma, hasta llegar a SANAA (Kazuyo Sejima y Ryue Nishizawa), considerada la oficina más internacional y reconocida del panorama nipón; continuando con Tezuka, Sou Fujimoto, TNA, Go Hashegawa, y Junya Ishigami, uno de los jóvenes arquitectos japoneses más prometedores.

Toyo Ito   –   Shigeru Ban   –   Shinichi Ogawa   –   Kengo Kuma   –    Kazuyo Sejima  –   Tezuka Architects   –    SANAA   –    Ryue Nishizawa      Sou Fujimoto  –   TNA / Makoto Takei + Nabeshina Chie   –  Junya Ishigami   –    Go  Hasegawa

 

Fecha
28/11/2013 > 22/03/2014

Horario
Del 29 de noviembre de 2013 al 22 de marzo de 2014
Horario de visita: de martes a sábado, de 12.00 h a 14.00 h y de 16.30 h a 19.30 h
Domingos, lunes y festivos cerrado.
Inauguración: jueves 28 de noviembre de 2013 a las 19.30 h

Lugar
Pabellón de Santa Victoria
Recinto modernista de Sant Pau
Sant Antoni M. Claret, 167
Barcelona

Entrada
Entrada libre hasta completar el aforo.

Organizador
Casa Asia, con la colaboración de Japan Foundation, en el marco del Año Dual España-Japón y con el apoyo de IE Business School, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Fira de Barcelona, Cooperativa d’Arquitectes Jordi Capell, SANCAL, VITRA y Living Divani

Contacto
casaasia@casaasia.es