Iniciativa del COAC per recuperar el Fons ADLANIniciativa del COAC para recuperar el Fondo ADLAN

Iniciativa del COAC per recuperar el Fons ADLANIniciativa del COAC para recuperar el Fondo ADLAN

L’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes ha trobat, entre les carpetes del fons de l’arquitecte Sixte Illescas, prop de 600 documents d’ADLAN (Amics de l’Art Nou), un grup avantguardista nascut el 1932 a Barcelona que en molt poc temps va remoure amb les seves propostes les consciències artístiques i culturals del moment.El Archivo Histórico del Colegio de Arquitectos ha encontrado, entre las carpetas del fondo del arquitecto Sixte Illescas, cerca de 600 documentos de ADLAN (Amigos del Arte Nuevo), un grupo vanguardista nacido el 1932 en Barcelona que en muy poco tiempo removió con sus propuestas las conciencias artísticas y culturales del momento.

Les principals ànimes d’ADLAN van ser l’arquitecte Josep Lluís Sert, l’empresari i fotògraf Joaquim Gomis i el sombrerer i promotor de les arts Joan Prats, però també van ser membres actius arquitectes del GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània), com Sixte Illescas. Fou precisament Illescas qui, els darrers dies de la guerra civil, va rescatar urgentment la documentació d’ADLAN i la va conservar al seu despatx professional.

01

ADLAN es va nodrir de membres de la societat civil catalana, professionals liberals, comerciants i empresaris amb un evident interès per les noves tendències i estils artístics. El 1933 ADLAN fa públic el seu manifest-ideari amb la proclama ADLAN us interessa/ADLAN us crida, en el qual es definia com un grup d’amics obert a totes les noves inquietuds espirituals.

La documentació recuperada permet veure l’activitat intensa d’aquest grup que, en tan sols tres anys, va realitzar audicions musicals, exposicions d’art, projeccions cinematogràfiques, conferències, lectures de poemes. Els artistes convidats van ser Àngel Ferrant, Calder, Man Ray, Hans Arp, els joves Ramon Marinel·lo, Jaume Sans i Eudald Serra.

Tanmateix, sobresurten dues activitats. La primera exposició monogràfica de l’obra de Picasso a Espanya, que es va poder veure a Barcelona, Bilbao i Madrid, i la coordinació del número extraordinari de Nadal del 1934 de la revista D’ací D’allà sobre l’art del segle XX, veritable compilació de les avantguardes del moment.

02

+ Més informació

Las principales almas de ADLAN fueron el arquitecto Josep Lluís Sert, el empresario y fotógrafo Joaquim Gomis y el sombrerero y promotor de las artes Joan Prats, pero también fueron miembros activos arquitectos del GATCPAC (Grupo de Arquitectos y Técnicos Catalanes para el Progreso de la Arquitectura Contemporánea), como Sixte Illescas. Fue precisamente Illescas quien en los últimos días de la guerra civil, rescató urgentemente la documentación de ADLAN y la conservó con su despacho profesional.

01

ADLAN se nutrió de miembros de la sociedad civil catalana, profesionales liberales, comerciantes y empresarios con un evidente interés por las nuevas tendencias y estilos artísticos. El 1933 ADLAN hace público su manifiesto-ideario con la proclama ADLAN us interessa/ADLAN us crida (ADLAN os interesa/ADLAN os llama), en el cual se definía como un grupo de amigos abierto a todas las nuevas inquietudes espirituales.

La documentación recuperada permite ver la actividad intensa de este grupo que, en tan sólo tres años, realizó audiciones musicales, exposiciones de arte, proyecciones cinematográficas, conferencias o lecturas de poemas. Los artistas invitados fueron Angel Ferrant, Calder, Man Ray, Hans Arp, o los jóvenes Ramon Marinel·lo, Jaume Sans y Eudald Serra.

Aun así, sobresalen dos actividades. La primera exposición monográfica de la obra de Picasso en España, que se pudo ver en Barcelona, Bilbao y Madrid, y la coordinación del número extraordinario de Navidad de 1934 de la revista D’ací i D’allà sobre el arte del siglo XX, verdadera compilación de las vanguardias del momento.

02

 

+ Más información