Mor l’arquitecte César Pelli, el dissenyador de les Torres Petronas

Mor l’arquitecte César Pelli, el dissenyador de les Torres Petronas

Amb 92 anys, l’argentí era conegut sobretot pels seus emblemàtics gratacels

Publicat a l’ARA el 21 de juliol de 2019

Les Torres Petronas de Kuala Lumpur, la Torre Cristal de Madrid i el World Financial Center de Nova York són alguns dels edificis emblemàtics que porten el segell de l’arquitecte argentí César Pelli, que va morir aquest dissabte als 92 anys, segons va confirmar el seu fill, Rafael Pelli. 

Referent de l’arquitectura vertical, Pelli va dissenyar un gran nombre de gratacels que dominen l’’skyline’ de ciutats com San Francisco (Torre Salesforce), Hong Kong (International Finance Centre), Milà (Torre UniCredit), Buenos Aires (Torre Blanco), Bilbao (Torre Iberdrola) i Sevilla, on la controvertida Torre Pelli va dividir els veïns a causa de la radical intervenció en el perfil de la ciutat. Però el seu gratacel més conegut –i el més alt del món des del 1998 fins al 2003– són les Torres Petronas, de 88 plantes, 452 metres d’altura i un pont que uneix els dos edificis a 177 metres d’altura.Pelli, a més, era conegut per les seves innovadores façanes de vidre, on experimentava amb materials reflectants de diversos colors.

Al llarg de la seva trajectòria, Pelli va guanyar centenars de premis, inclosa la medalla d’or de l’Institut d’Arquitectura dels Estats Units i el premi Aga Khan del 2004 pel disseny de les Torres Petronas. Tot i el seu èxit, no va crear el seu propi estudi fins al 1977, amb 51 anys, i el va situar en un modest edifici de dues plantes al costat de la Facultat d’Arquitectura de Yale, d’on era rector. No tots els seus treballs van ser ben rebuts: l’ampliació del MoMA, amb grans escales mecàniques, va ser comparada amb un centre comercial. I el museu va enderrocar el 2002 part de la seva obra per substituir-la per una estructura més gran de l’arquitecte japonès Yoshio Taniguchi.