Viure junts. Territori, comunitat, recursos

Viure junts. Territori, comunitat, recursos

Debats de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) | del 13 al 15 de septiembre

La XV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (BEAU) i el CCCB organitzen tres jornades de debats i seminaris per reflexionar sobre el futur del territori i els seus recursos, la vida en comunitat i els actuals reptes del pensament urbà.

Què és necessari per mantenir viu un territori, per cohesionar una comunitat? La quinzena edició de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme posa el focus en la necessitat de reajustar l’equilibri entre les zones més i menys poblades del nostre territori i garantir a la vegada el benestar de les comunitats que hi viuen. En un món cada cop més urbanitzat, abordarem propostes sobre com revitalitzar de manera coherent i respectuosa els territoris menys densos i més deshabitats, i que són, al seu torn, aquells que nodreixen la ciutat amb aliments, matèries i recursos bàsics per a la subsistència. Així mateix, els debats incorporaran la reflexió al voltant de les disrupcions i transformacions que s’han accelerat arran de la pandèmia i que necessàriament ens fan replantejar la manera en què haurem de pensar les ciutats a partir d’ara.

Durant tres jornades de debats i seminaris, professionals, activistes i investigadors de diversos perfils posaran en comú la seva experiència i dialogaran amb el públic per tal de reflexionar sobre les seves pràctiques i esbossar propostes que, des de l’arquitectura i l’urbanisme, contribueixin a un model social més igualitari, equilibrat i veritablement respectuós amb els espais que habitem.

Programa:

Seminaris: 10 – 13:30h

· Dilluns 13: Construir comunitats
Participants: Pilar Díez, Marta Serra Permanyer, Carles Baiges.

Aquest seminari posa el focus sobre les pràctiques de l’arquitectura i l’urbanisme participatius que fan possible el codisseny de l’espai públic i el privat i que pretenen donar resposta a les necessitats reals de la ciutadania. Reflexionarem sobre com aplicar la perspectiva de gènere i intergeneracional en la pràctica urbanística, per tal de garantir la igualtat, la cohesió i el benestar de tota la comunitat. Compartirem, també, experiències d’iniciatives socioculturals que tenen com a objectiu mantenir el patrimoni històric i dinamitzar els nuclis de població menys densa.

· Dimartss 14: Equilibrar el territori
Participants: Arantza Ozaeta, Álvaro Martín Fidalgo, Eduardo Prieto, Fernando del Moral, Andrés Carretero, Vanessa Freixa, Neus Monllor, Pere Sala.
Com podem assolir un equilibri òptim entre les zones més i menys denses del territori? En aquest seminari compartirem experiències i propostes per revitalitzar les àrees més despoblades de la nostra geografia, tot posant en comú en un mateix diàleg investigadors en agroecologia, activistes i empresàries rurals amb professionals, teòrics i experts de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatgisme. Des d’una perspectiva polièdrica, analitzarem els dèficits que cal pal·liar i plantejarem estratègies per promoure i facilitar el repoblament rural.

· Dimecres 15: Ciutat i recursos
Participants: David Tapias, Josep Bunyesc (AxA), Elena Albareda, Carles Oliver, Gerardo Wadel.
La construcció circular, una pràctica fermament compromesa amb els principis de sostenibilitat, està obrint nous camins en l’arquitectura. Tot fent prevaldre l’ús de matèries primeres i recursos propers, la reutilització de materials i els principis de l’eficiència energètica, aquesta tècnica constructiva està incentivant a la vegada noves economies basades en el respecte pel medi ambient. En aquest seminari compartirem experiències de diversos professionals i especialistes en aquesta pràctica i sospesarem com poder-ne ampliar i difondre l’aplicació.
 

Debats: 18:30 – 20h

· Dilluns 13: Construir comunitats
Participants: Paloma Strelitz i Cristina Goberna, moderat per Ferrán Grau
La casa, el carrer, la feina: els llocs que habitem i transitem en el nostre dia a dia, els espais on ens trobem i on confluïm ens defineixen com a persones i, per extensió, imprimeixen el tarannà de les nostres comunitats. A la vegada, el disseny arquitectònic i urbanístic ha de respondre a les necessitats de la ciutadania, i cada cop són més les veus que defensen una arquitectura més participativa, en què el lideratge dels i les professionals doni forma als desitjos de la comunitat. En aquest debat reflexionarem sobre com podem construir comunitats cohesionades i igualitàries tot dissenyant espais i serveis pensats per, i per a, les persones que les conformen.
> Entradas aquí

· Dimarts 14: Equilibrar el territori
Participants: María Buhigas i José María Ezquiaga, moderats per Ricardo Devesa
S’estan començant a buidar les ciutats? Els canvis en les dinàmiques de treball arran de la pandèmia o l’encariment d’alguns nuclis urbans, entre altres factors, estan portant algunes persones a buscar el confort de la vida a les zones menys denses. Malgrat que això pot semblar l’inici d’un incipient èxode urbà, les dades confirmen que les ciutats continuen atraient i aglutinant la major part de la població, i algunes de les zones més deshabitades de la nostra geografia segueixen patint dèficits importants que impedeixen oferir un horitzó a llarg termini als seus habitants. En aquest debat discutirem sobre els principis i les polítiques que hauran de guiar una gestió eficient de l’equilibri entre les diverses realitats territorials, a partir d’un plantejament arquitectònic i urbanístic que incorpori les reflexions fetes arran de la pandèmia, en el marc d’un model energètic i de mobilitat de futur.
> Entradas aquí

· Dimecres 15: Ciutat i recursos
Participants: Sébastien Marot i Xavier Monteys, moderats per Anna Bach (AxA)
ELluny de ser dues entitats separades i clarament delimitades, el camp i la ciutat constitueixen un continu caracteritzat per una relació simbiòtica i bidireccional. L’agricultura ha estat, des dels inicis dels temps, el motor del desenvolupament de les societats urbanes, i el camp segueix avui abastint les ciutats d’aliments i de tota mena de matèries primàries necessàries per a la seva subsistència. En aquest diàleg reflexionarem sobre recursos i sobirania alimentària i subratllarem la necessitat de redefinir el vincle entre camp i ciutat per donar resposta als actuals reptes demogràfics, energètics i mediambientals.

> Entradas aquí