Ara hi ha tres mercats més en obres: Sant Antoni, Bon Pastor i Vall d’Hebron. I es treballa en la preparació d’avantprojectes per reformar els de l’Abaceria, Galvany i Sant Andreu, aquest parcialment.
Publicat el dimecres 15 de maig de 2015 al diari LA VANGUARDIA
El popular mercat del Ninot tornarà a obrir a l’edifici històric el 19 de maig. Fa tot just unes setmanes, els paradistes instal·lats a l’estructura provisional davant l’hospital Clínic anunciaven als seus clients que tornarien a finals d’abril, però aquest petit retard no ha molestat ni els venedors ni els clients després de cinc anys llargs de provisionalitat i d’obres.
El resultat de la rehabilitació del Ninot, mentre s’acceleren els treballs d’acabat de les parades a l’interior, i de les voreres a l’exterior, ja és apreciable. Destaquen els amplis passadissos, botigues amb més profunditat, un restaurant, les parades exteriors integrades a les façanes, un revestiment extern amb gelosies d’acer inoxidable i una enorme planta soterrani dedicada a supermercat i aparcament per a clients, a més de funcions logístiques. La reforma l’ha dirigit l’arquitecte Josep Lluís Mateo.
L’Eixample fa anys amb que té els seus dos grans mercats municipals en obres. Des del 2007 el de Sant Antoni i des del 2009 el del Ninot estan instal·lats en estructures provisionals. Al mateix districte, però al barri de la Dreta de l’Eixample, es va renovar, a finals dels anys noranta, el mercat de la Concepció. Aquella reforma obria una política de rehabilitacions dels mercats municipals de Barcelona que, pràcticament sense alts i baixos, s’ha mantingut fins ara. Des d’aleshores s’han renovat 24 dels 41 mercats que hi havia fa dues dècades. També se’n va fer un de nou (Fort Pienc, el 2003) i se’n van tancar dos (Carme i Vallvidrera, el 2006 i el 2009 respectivament). En el mandat de l’alcalde Xavier Trias, a més del trasllat i nova construcció dels Encants (únic mercat no alimentari de la xarxa municipal), s’han acabat les reformes dels mercats de la Guineueta, Provençals, Sants, Sant Martí, Guinardó, Boqueria i ara el Ninot. Aquest no tindrà una inauguració formal (cerimonial prohibit en vigílies electorals), però sí que es farà una festa passats els comicis, a finals de maig.
Ara hi ha tres mercats més en obres: Sant Antoni, Bon Pastor i Vall d’Hebron. I es treballa en la preparació d’avantprojectes per reformar els de l’Abaceria, Galvany i Sant Andreu, aquest parcialment.
Per l’envergadura, pel simbolisme i per les dificultats de diversa mena que han marcat el desenvolupament de les obres, en la llista de deures per concloure destaca el mercat de Sant Antoni. La construcció d’aquest monumental mercat dissenyat per l’arquitecte municipal Antoni Rovira i Trias va durar 10 anys (del 1872 al 1882), molt poc més del que haurà trigat la gran reforma i rehabilitació dirigida per l’arquitecta Carme Ribas si, com marca l’última previsió oficial, les obres queden enllestides el 2016.
Els retards acumulats a les obres del mercat de Sant Antoni han obeït, problemes pressupostaris a banda, a les importants restes arqueològiques que s’hi han trobat, que inclouen una via sepulcral romana i un baluard. Al Ninot, on s’ha excavat per fer una nova planta, no s’han trobat restes arqueològiques, però, encara així, la previsió inicial (acabar la reforma el 2011 o 2012) ha quedat molt superada.
La primera fase de la rehabilitació es va cobrir amb fons d’ajuda als ajuntaments de l’anomenat “pla Zapatero” del 2009. Acabats aquells recursos, les obres es van interrompre fins que el pressupost municipal va dedicar-hi més partides. Com que la reforma es va fer en quatre fases, cada una amb el seu projecte, licitació i pressupost propis, hi va haver fins a tres aturades de les obres que ara s’acaben i que han costat un total de 20,6 milions d’euros, dels quals una mica menys del 20% els aporten els comerciants.
L’alcalde Xavier Trias, que ahir va visitar les obres amb alguns dels seus regidors, va assegurar que el Ninot reformat serà un model, un referent tant ” per l’interior com pels espais exteriors”. Trias es referia a l’entorn immediat del mercat, que ha guanyat espai obert per al veïnat. És una línia d’actuació que ve de lluny i que busca la reactivació i millora de condicions a l’entorn, com al mercat de Sants, reobert fa tot just un any, o com a la part posterior del mercat de la Boqueria, amb la reforma de la plaça de la Gardunya.
Al costat del Ninot, a les dues cantonades del mercat del carrer Mallorca, s’obriran dues places on abans hi havia un espai tancat amb paradetes. I per sobre del mercat es guanyarà un passeig amb espai per als vianants entre el mercat i el solar on va estar situada fins l’any 2010 la caserna central de Bombers de Barcelona. Part d’aquest solar es recuperarà. Trias va anunciar que avui es firmarà un acord amb l’hospital Clínic, propietari d’aquest terreny en el qual està prevista (i paralitzada per falta de pressupost) una ampliació de les instal·lacions. L’acord suposa la cessió temporal a l’Ajuntament d’un terç de la finca, al costat del carrer Casanova, que serà reurbanitzada com a zona d’ús ciutadà. A més, una vegada es desmunti l’estructura davant del Clínic, l’Ajuntament rehabilitarà els jardins de Duran i Reynals i arreglarà l’accés d’urgències a l’hospital.
El resultat de la reforma del Ninot és bo, segons l’opinió general entre els paradistes, que han estat representats en el desenvolupament de les obres (una altra cosa és que continuïn afectats pel descens del consum des de fa anys). Valoren que guanyen espai comercial i que tindran espai a cada parada per instal·lar-hi cambres frigorífiques.
El mercat renovat té 48 establiments alimentaris a dins i 33 més de no alimentaris a fora. Així, la gran majoria dels 90 comerciants que estan instal·lats a la carpa provisional mantenen la concessió. A més, hi ha el supermercat, concedit per concurs a la cadena Mercadona, i el restaurant, que explotarà el grup Tragaluz.
Quant als serveis propis del mercat, se n’incorporen alguns que s’han anat implantant en altres instal·lacions reformades, en una línia de modernització i adaptació als usos del consumidor, com a Sants o al Guinardó. Així, hi haurà parades amb degustació i servei a domicili i connexió per a vehicles elèctrics al pàrquing.
Un canvi important és l’ampliació horària, pactada amb els comerciants com en altres mercats, de manera que estarà obert els dies feiners a la tarda. A part, hi haurà wifi a tot l’àmbit del mercat, s’han incorporat millores en la gestió energètica i hi haurà un punt verd de recollida de residus.
Foto de portada d’Alex García