Del 22 d’octubre al 7 de novembre de 2015 vint estudis d’arquitectura suïssos exposen els seus projectes al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, en el marc del Cities Connection Project
Cada any Cities Connection Project (CCP) tria dues ciutats europees i les connecta mitjançant projectes d’arquitectura de referència en una doble trobada d’anada i tornada. Un total de 20+20 obres seleccionades de cada ciutat s’exposen a ambdues seus i les exposicions s’enriqueixen amb debats, conferències i altres activitats obertes al públic. La ciutat suïssa de Zuric, que compta amb una important tradició en el desenvolupament de nous models d’habitatge cooperatiu, ha estat escollida, juntament amb Barcelona, per a l’esdeveniment d’aquest any.
L’exposició “_Import Zurich. Cooperative Housing: New Ways of Inhabiting” que s’inaugura el 22 d’octubre al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), mostra vint projectes excepcionals construïts per arquitectes de Zuric en els últims deu anys.
El públic de Barcelona tindrà l’ocasió de conèixer un edifici d’habitatge col·lectiu realitzat íntegrament amb estructura de fusta, obra de Pool Architekten, així com descobrir la innovadora visió urbana i tipològica darrere del conjunt d’edificis “Mehr als Wohnen”, planejat urbanísticament pels joves estudis Duplex i Futurafrosch. Finalment sentirà les ganes de viure en el complex d’habitatges “Kalkbreite” de MüllerSigrist Architekten on els veïns estan experimentant ja amb noves maneres d’habitar, l’ús de l’automòbil està prohibit i al complex s’ha projectat un enorme aparcament però només per a tramvies. Per enllaçar el tema d’aquesta connexió amb el programa d’usos mixtos i habitatge social que caracteritza la selecció catalana, els comissaris de Cities Connection Project, Nicola Regusci i Xavier Bustos han seleccionat a més per a la mostra el projecte Toni-Areal Platform for Education, Culture and Living de EM2N Architekten, un ambiciós projecte de gran interès per ser conegut d’a prop a Barcelona ja que incorpora a un únic edifici espais urbans de l’escala del barri.
Sota el títol “_Export Barcelona. Social Housing in Urban Context” a la doble exposició s’exhibiran també alguns dels millors vint projectes d’habitatge social de Barcelona realitzats per joves arquitectes amb exemples com Torre Júlia de Galiana-Pons-Vidal (Premi Ciutat de Barcelona 2011), els habitatges a Sant Andreu de López-Rivera (Premi FAD 2008) o el projecte de la Residència Universitària ETSAV a Sant Cugat realitzat per H Arquitectes i dataAE.
El dia 22 d’octubre a més es presentarà el catàleg “Import Zurich. Cooperative Housing: New Ways of Inhabiting” que incorpora imatges, plànols i informació de les vint obres suïsses seleccionades, així com una aplicació de Realitat Augmentada que permetrà ampliar els continguts. El catàleg compta a més amb textos crítics d’André Bideau, Daniel Kurz, Josep Maria Montaner i Zaida Muxí.
PROGRAMA
22 d’octubre
19.00H, COAC, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya
– Inauguració Exposició _Import Zurich. Cooperative Housing: New Ways of Inhabiting
– Inauguració Exposició _Export Barcelona. Social Housing in Urban Context
19.30H, COAC, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya
Conferència inaugural de l’exposició a càrrec d’André Bideau, Dr.Phil.I / M.Arch.ETH.
23 d’octubre
12.00H, lloc a confirmar
Meeting entre arquitectes suïssos, catalans, patrocinadors i agents implicats en el projecte
Cities Connection Project. Es tracta d’un intercanvi d’experiències professionals on compartir
idees i establir noves connexions per a futurs projectes.
19.00H, Pavelló Mies van der Rohe
Còctel de clausura de l’esdeveniment _Import Zurich amb presentació oficial d’_Export
Barcelona que tindrà lloc els dies 11 i 12 de maig de 2016 a Zuric.
L’esdeveniment de clausura en el Pavelló s’acompanyarà de l’espectacle “Être un bâtiment”
(Ser un edificio) de la Compagnie un tour de Suisse, amb Anna Hohler i Hélène Cattin, que
es presenta per primer cop a Catalunya. L’espectacle es basa en el text “Pensar l’arquitectura”
de Peter Zumthor.