#12 ENTRE L’AGRESSIÓ I L’OBLIT | HABITATGES LA SALUT (1969-1973) | MBM ARQUITECTES | REVISITAT PER AMOO

#12 ENTRE L’AGRESSIÓ I L’OBLIT | HABITATGES LA SALUT (1969-1973) | MBM ARQUITECTES | REVISITAT PER AMOO

En aquesta 12ª publicació d’Entre l’Agressió i l’Oblit, comptem amb una reflexió d’AMOO (Aureli Mora + Omar Ornaque) sobre els Habitatges La Salut (1969-1973) de MBM arquitectes (Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay), situat al c. Sant Josep 97, de Sant Feliu de Llobregat. L’edifici no presenta alteracions significatives.

 

Fotos actuals: Aureli Mora

Fotos originals: Francesc Català-Roca

 

Els Habitatges La Salut, poc coneguts respecte a d’altres projectes de l’estudi com els Habitatges Meridiana o Pallars, formen part d’una interessant investigació al voltant del binomi habitatge i ciutat que, contínuament durant la seva carrera, MBM ha dut a terme mitjançant diferents propostes.

Situats al cinturó del cinturó, als afores dels afores, és a dir, en els nous creixements que als anys 60 i 70 va experimentar la població de Sant Feliu de Llobregat, el solar està ubicat tangent al casc antic del municipi.

Lluny de caure en simplificacions recurrents de la dècada, derivades de la precarietat, l’especulació i la pressa, que generaven blocs i espais urbans residuals sense cap intenció ni qualitat, MBM planteja un conjunt d’habitatges perimetrals que generen ciutat i, dins el buit interior d’illa, es proposa uns altres cossos, totalment desalineats amb el vial, que generen una nova realitat de gran riquesa espacial. Per trencar el seu hermetisme i amb la finalitat de col·laborar amb l’espai urbà, s’obre un eix diagonal que oxigena i dona sentit als espais resultants.

Aquestes experimentacions semblen ser embrionàries, a petita escala, del que anys més tard proposarien com a pla urbanístic per a la Vila Olímpica de Barcelona ’92. Blocs perimetrals de gran tamany amb una complexitat interior derivada, en aquest cas, d’un canvi tipològic de l’habitatge.

Fruit d’aquest resultat, les alteracions que es perceben avui en dia, s’han realitzat bàsicament sobre els espais públics projectats originalment; escales, rampes o pavimentació de dubtosa definició. Però més enllà d’aquests criteris de disseny arquitectònic en l’espai públic, aquesta voluntat veïnal envia un missatge clar sobre la proposta de MBM: l’espai agrada, acull i els veïns se l’han fet seu, amb més o menys desencert; i això, a dia d’avui, ja és un gran què.

 

 

 


 

L’arquitectura moderna està en perill. Any rere any veiem, impassibles, l’enderroc, la mutilació, o senzillament la degradació de desenes d’edificis moderns amb un alt interès patrimonial.

Des d’Arquitectes per l’Arquitectura, juntament amb Arxius d’Arquitectura a Catalunya, volem iniciar una profund debat sobre la conservació del patrimoni arquitectònic modern.

La primera part d’aquest debat és donar a conèixer tot aquest patrimoni a la ciutadania, ja que només a través de la seva interiorització se li podrà donar una permanència i continuïtat amb dignitat. Setmanalment es publicarà a les nostres xarxes socials, informació sobre l’estat de les obres d’arquitectura moderna del nostre país que es troben en el punt de mira; periòdicament aniran acompanyades de breus reflexions, escrites especialment per a ‘Entre l’Agressió i l’Oblit’ de la mà d’una selecció d’arquitectes de renom del nostre país.