Domènech Girbau: ‘Amb fotografies antigues existents es podria fer una reconstrucció de la torre de la Casa Navàs’

Domènech Girbau: ‘Amb fotografies antigues existents es podria fer una reconstrucció de la torre de la Casa Navàs’

Besnét de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, Lluís Domènech i Girbau, soci d’AxA, ha desenvolupat també una àmplia i premiada carrera en aquest camp tècnic. Fundador de la firma B01 Arquitectes, és també una autoritat sobre el llegat arquitectònic del seu avantpassat i n’està impulsant el coneixement i l’estudi, la preservació del seu fons i, en general, la difusió.

Publicat el dimarts 10 de juliol de 2018 a reusdigital.cat. Isabel Martínez

A curt termini, impulsa la declaració del 2023 com a Any Domènech i Montaner juntament amb altres agents i institucions entre les quals es troba la ciutat de Reus.

En relació als recents canvis soferts en la propietat de la Casa Navàs i les possibilitats que hi plantegen, Reusdigital.cat ha volgut conèixer la seva experta opinió.

Arquitectònicament parlant, què representa Cal Navàs en el conjunt de l’obra del seu besavi, Lluís Domènech Montaner?

La casa Navàs es l’únic exemple existent d’habitatge privat, en l’obra de Domènech, de continuïtat de concepte i de disseny entre l’exterior i l’interior de l’habitatge, amb els elements d’interiorisme propis de l’època. També és important la relació, en el projecte, entre la vivenda i la botiga.

Ha tingut oportunitat de visitar-la recentment?

No l’he visitada des dels anys vuitanta, en vida de Maria Font de Rubinat amb qui vaig fer una visita molt interessant.

La Taula Lluís Domènech i Montaner va programar el 2017 el I Simposi Lluís Domènech i Montaner a Reus, una iniciativa que té voluntat bianual. Quin balanç en fa d’aquesta activitat?

Va ser una experiència molt positiva ja que reuneix a totes les entitats pròximes a Domènech i Montaner.

S’ha avançat en la proposta que el 2023 es declari Any Domènech i Montaner?

Oficialment s’ha demanat la declaració i s’està treballant en la preparació.

Vostè ha treballat en la preservació del fons arxivístic del seu besavi arquitecte i n’està garantint l’estudi a través de la donació. Respecte a la Casa Navàs o a la resta d’edificis que va construir a Reus ha pogut localitzar alguna darrera novetat interessant?

No conec cap novetat que superi el llibre de Pragma de l’any 2006.

Recentment la Casa Navàs ha canviat de gestors. S’han posat en contacte amb vostè a la recerca d’assessorament d’algun tipus?

Vaig llegir al diari la notícia però ningú s’ha posat en contacte amb mi respecte aquest tema.

Un dels símbols de l’edifici és la torre destruïda durant la Guerra Civil la reconstrucció de la qual podria estar prevista a mig termini. Es tenen prou elements tècnics per enfocar aquesta reconstrucció? Ho recomanaria als nous gestors?

Crec que mitjançant fotografies antigues existents es podria fer una reconstrucció de la torre i del remat de la façana destruïts, indepentment del cost econòmic que no seria baix.

En l’àmbit d’activitats del conjunt de la Casa Navàs un dels darrers canvis ha estat el tancament de la botiga que tenia una activitat ininterrompuda des de principis de segle. Si se li demanés opinió tècnica, quina proposta faria per integrar-la en la visita cultural de l’edifici?

Desconec l’actual estat de l’interior de la botiga, però l’original era un magnífic espai que es podria destinar a molts usos culturals, com ara una biblioteca, un arxiu o un centre d’informació.