El projecte guanyador, obra de l’equip compost per Forgas Arquitectes (AxA) i Planas Esquius Segatti, contempla 7 equipaments, 140 vivendes i un parc urbà
Publicat a El Periodico el 23 d’octubre de 2020 | Toni Sust
Barcelona va anunciar ahir quina proposta ha resultat guanyadora en el concurs obert per reorganitzar l’espai que avui ocupa l’antiga presó Model. El projecte arquitectònic distingit pel jurat com a vencedor porta per títol Model, batega !, ha rebut 92 de 100 punts possibles i és obra de l’equip compost per Forgas Arquitectes (AxA) i Planas Esquius Segatti. Hi havia sis candidats. La principal característica del pla guanyador és que manté la fisonomia de l’antic centre penitenciari i evita noves edificacions. Una cosa que el govern d’Ada Colau defensava com a necessitat.
Les obres, que començaran el 2023, respectaran la seva fisonomia
Es mantindrà així el model d’edifici panòptic, construït entre el 1881 i el 1904 per Salvador Viñals i Josep Domènech i Estapà, un format inspirat, al segle XVIII, pel filòsof Jeremy Bentham com a exemple de presó. Això significa que es conserven els tres edificis existents i la imatge del cos central envoltat per sis braços o galeries. On tants presos van penar les seves culpes, en molts casos unes condemnes discutibles, es veuran algun dia equipaments i vivendes, amb un futur parc urbà. De fet, les vivendes seran just on eren -i encara es troben, però buides- les cel·les de la presó. En realitat, els nous inquilins de la Model dormiran on ho feien els antics, tot i que les estances que arribaran amb aquells cubicles tindran poc a veure amb les que les van precedir.
L’equip redactor s’encarregarà d’elaborar el projecte d’ordenació durant el 2021, amb un cost de 360.000 euros, a fi que l’Ajuntament de Barcelona redacti, prèvia aprovació d’una Modificació del Pla General Metropolità, els projectes executius el 2022. El consistori considera que el projecte triat encaixa amb els criteris previstos en el pla director del 2019 que es va consensuar amb els veïns. L’espai total a reorganitzar suma 27.723 metres quadrats, que han de proporcionar diversos equipaments a aquest tros de la Nova Esquerra de l’Eixample. El jurat ha tingut molt en compte el fet que el projecte vencedor manté la imatge prèvia de la Model i alhora transforma la seva naturalesa.
COSIR EL TERRITORI | L’encarregada d’anunciar la decisió va ser la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que durant la seva intervenció va afirmar que la capital catalana «necessita més que mai» nous equipaments i més parcs. I va remarcar que el que es persegueix amb aquesta iniciativa és «convertir una presó en un espai singular i guanyar dues illes de l’Eixample per cosir el territori». La idea, va precisar Sanz, és que les obres de la nova Model «siguin una realitat» en el pròxim mandat, que comença el 2023, d’aquí a tres anys. També va declarar que no es pot pre cisar quin cost tindrà l’operació. La previsió amb què s’especulava fa dos anys era que ascendissin a prop de 100 milions d’euros, dels quals l’ajuntament ha de pagar la meitat, aproximadament.
La combinació que suposa projectar el futur «sense perdre el valor patrimonial» és una de les virtuts principals del projecte presentat per Forgas Arquitectes i Planas Esquius Segatti, segons va destacar Sanz. No s’altera el patrimoni existent ni s’aixequen nous elements, però «es dona servei al barri i per extensió a la ciutat».
DISTRIBUCIÓ DE L’ ESPAI | L’espai comptarà amb 14.150 metres quadrats destinats a la construcció de 140 vivendes, que estaran situades als braços del panòptic. També hi haurà un parc urbà de 14.510 metres quadrats. A més, set equipaments públics s’habilitaran al terreny: un espai memorial, un institut escola, una escola infantil, un equipament residencial, un pavelló poliesportiu, un espai per a joves i per a economia social i solidària, i una aula ambiental. En total, els equipaments sumaran 24.131 metres quadrats més.
Tota aquesta operació és viable perquè Barcelona va aconseguir el 2017, després de diverses dècades d’intents que al final sempre quedaven en paper mullat, que la presó Model tanqués les portes i que l’espai es posés a disposició de la ciutat.
Es mantenen els tres edificis i el disseny panòptic: un cos central envoltat de sis braços o galeries
BUIDA DES DEL 2017 / Els últims presos van abandonar el centre penitenciari l’estiu del 2017, tot i que la cessió al consistori no es va materialitzar fins al desembre d’aquell any. El gener del 2017, les dues parts van culminar el pacte del tancament de la presó, que va establir que l’ajuntament cediria la propietat de dos solars a la Zona Franca perquè la Generalitat construís dos nous centres penitenciaris, un de règim obert i un altre de règim ordinari per a presos preventius.