El projecte per clausurar l’abocador de Gorai, el més gran de l’Índia, s’endú el City to City Barcelona FAD Award.
Publicat el dimarts, 8 de juliol del 2014 en El Digital DBARCELONA
Vídeo ‘City to City Barcelona FAD Awards’
CRIS GIBERT | Bombai poden tornar a obrir les finestres, que feia més de dues dècades que eren tancades, gràcies al tancament de l’abocador de Gorai. S’han transformat dinou hectàrees, que contenien tones de residus, en un gran espai verd, l’aire s’ha descontaminat i en definitiva, ha augmentat la qualitat de vida dels ciutadans.
Des de 1972, a Gorai, un suburbi a l’oest de Bombai, hi havia un abocador gegantí de dinou hectàrees just al costat de la zona residencial, que feia la vida impossible als veïns. A causa de la contaminació i l’aire fètid, molts d’ells patien problemes respiratoris i les condicions higièniques i estètiques degradaven la vida al barri i a la ciutat. Amb el projecte Gorai Landfill Closure and Gas Capture s’ha posat fi a aquesta situació.
Bombai, amb 12,6 milions d’habitants, és un dels principals generadors de residus sòlids de l’Índia. Des que es va inaugurar, cada dia es dipositaven a l’abocador de Gorai 1.200 tones de residus, i el 2009 l’acumulació de 2,34 milions de tones arribava als 26 metres d’altura. El secretari principal del Departament de Medi Ambient de Bombai, R.A. Rajeev, relata que des que es va tancar l’abocador la qualitat de vida de les persones en aquesta àrea ha millorat molt. “La gent abans pensava en vendre’s la casa i mudar-se a un altre lloc. Ara això ja no passa i se senten afortunats de viure-hi”.
Descontaminar aquesta zona de la ciutat i demostrar que la gestió científica dels residus és viable, ha merescut, segons el jurat, aquest guardó City to City Barcelona FAD Award.
Aquest premi, que des de 2008 concedeix el FAD en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, vol reconèixer a escala internacional experiències urbanes que reportin efectes positius i transformadors per a les ciutats i els seus habitants.
Per Carme Ribas, una de les impulsores del guardó des de la Junta del FAD, “Entendre que les ciutats han de ser capaces de tancar el seu cicle de vida i els residus que produeix no es poden anar vessant pel territori és la clau. Ha de ser la pròpia ciutat la que ha de ser capaç de gestionar-los”.
A més l’alcalde Xavier Trias ha afegit que “són precisament a les grans ciutats, que estan experimentant importants canvis demogràfics i socials, on més repercussió poden tenir els projectes que aporten solucions innovadores.
A banda el jurat ha concedit 3 mencions: una pels plans urbanístics que s’han fet a Bangladesh per posar fi a la proliferació dels barris de barraques, la segona un mapa dels Smart City a Kenia i el darrer és un projecte italià per recuperar l’ús ciutadà de les terres confiscades per la màfia.