Arquitectura oberta

Arquitectura oberta

Barcelona celebra el festival Model amb el propòsit d’implicar la ciutadania en els grans reptes urbans sota els efectes de les crisis econòmica, climàtica i social

Publicat al Punt Avui el 5 de maig de 2022

Barcelona comença a aplanar el camí per ser, el 2026, la Capital Mundial de l’Arquitectura. La fins ara Setmana de l’Arquitectura s’ha transformat en la primera edició del més ambiciós festival Model, que se celebra des d’avui i fins al 15 de maig amb el propòsit d’implicar la ciutadania en els grans reptes de present i de futur que ha d’entomar la ciutat sota els efectes de les crisis econòmica, climàtica i social actuals i per venir.

Model, organitzat per l’Ajuntament i el Col·legi d’Arquitectes (Coac), és un esdeveniment expansiu amb una activitat intensa al carrer. El més atractiu visualment del centenar llarg de propostes seran deu instal·lacions efímeres dispersades en indrets simbòlics de les vies que separen Ciutat Vella i l’Eixample. La meitat d’aquests artefactes seran físics, i l’altra meitat, virtuals. Els primers s’utilitzaran alhora com a escenaris de debats i accions artístiques.

A la ronda de Sant Antoni, un jardí convidarà a reflexionar sobre les mesures per frenar l’escalfament global. A la plaça Idrissa Diallo, abans Antonio López, el pedestal buit de l’estàtua del negrer l’ocuparà una intervenció que esmicolarà les jerarquies de classe. A la plaça de Catalunya, la peça agafarà la forma de cuina i s’oferirà una musclada mentre es parlarà de la possibilitat de fer servir les deixalles del menjar com a material de construcció. Al passeig de Lluís Companys, s’invocaran les arquitectures desaparegudes, des de la necròpoli medieval fins a l’edifici dels jutjats, sense oblidar el Palau de Belles Arts. I a la plaça Reial, la font de les Tres Gràcies es convertirà en un plató per conversar.

Per als projectes digitals el ciutadà necessitarà el seu mòbil per visualitzar-los in situ (el monument de Colom, l’Arc de Triomf, el Paral·lel i les places Urquinaona i Universitat). Són experiments de realitat augmentada que construeixen visions futuristes i a voltes distòpiques de la ciutat.

El Festival Internacional de Cinema d’Arquitectura (Barq) és una opció més d’aquest Model, amb un programa de set llargmetratges i dotze curts que es projectaran al Dhub i als cines Girona. El 48 h Open House BCN aportarà unes visites a espais singulars habitualment tancats, com ara la modernista Casa Tosquella, recentment adquirida pel consistori. I encara una altra cita important: un homenatge a Oriol Bohigas demà divendres a l’Ateneu Barcelonès.