Versión original subtitulada en castellano aquí
Al voltant de 150 persones van acudir el passat dissabte a la visita guiada a l’Escola Thau organitzada per Arquitectes per l’Arquitectura. Pares i mares, alumnes de l’escola, arquitectes i estudiants d’arquitectura es van reunir per recórrer l’escola amb David Mackay (AxA), que amb Oriol Bohigas (AxA) i Josep Martorell va construir aquest edifici fa ja quaranta anys. Frederic Raurell, director general de la institució, també ens va acompanyar en aquesta ocasió.
L’acte va ser presentat per Lluís Domènech, president d’Arquitectes per l’Arquitectura. Domènech va explicar la voluntat d’AxA d’apropar l’arquitectura a la societat, a través de visites guiades i debats. Va destacar en el seu discurs la vigència del model proposat per l’escola Thau avui en dia, escola que mereix un acte “sense cap intenció nostàlgica”; un homenatge a la seva importància actual.
David Mackay va explicar els criteris més importants a l’hora de definir el projecte: la recerca d’una planta molt compacta –el que suposa un estalvi econòmic, donat que la façana és l’element més car-, la construcció dels mínims murs de contenció possibles en una parcel·la amb una topografia accentuada, la cura en el disseny de l’espai exterior, que va definir com “la ciutat dins l’escola”, que fomenta la socialització dels nens; o els mecanismes de control solar, persianes separades de la façana que permeten la circulació de l’aire i l’entrada de llum indirecta.
Va destacar també la influència que ell i els seus companys van rebre de les escoles californianes de principis dels anys cinquanta; escoles sense aules, concebudes com un gran espai o plaça. En l’escola Thau, es va traduir en la proposta d’un gran espai sense divisions pels pàrvuls, espai que finalment va ser tancat per exigències del centre. Els passadissos, de tres metres d’amplada, i altres llocs comuns, van ser projectats per servir també com a llocs d’educació, i de fet avui en dia els passadissos es fan servir per les classes d’informàtica.
La visita va durar dues hores, i es va poder accedir a gairebé totes les instal·lacions del centre. La següent visita guiada d’AxA, prevista pel febrer de 2013, serà a Torre Júlia, de Pons-Vidal-Galiana.
Fotografies d’Eugeni Bach i José Pruñonosa