Salut i l’Ajuntament de Barcelona desencallen el projecte
Publicat a l’ARA el de gener de 2023 | Gemma Garrido Granger | Foto: Pere Tordera
L’Hospital Clínic creixerà a les pistes esportives de la Universitat de Barcelona (UB), al límit entre Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat. Després de dues dècades d’especulacions i negociacions i fins a sis ubicacions descartades, la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la UB i el mateix Clínic han arribat a un acord que desencalla el futur del Campus Clínic: el nou complex hospitalari que integrarà les activitats de recerca, docència i innovació s’ubicarà al solar universitari a tocar de la Diagonal, considerat l’espai “més adequat”. El trasllat permetrà la construcció d’“un dels campus biomèdics més importants d’Europa” però resoldrà la fragmentació de l’hospital, ara amb instal·lacions disperses arreu de l’Eixample, i l’atapeïment a l’edifici del carrer Villarroel, que, tot i la reubicació d’alguns serveis, es mantindrà com a centre de referència per al districte. “Falta fer moltíssima feina, però és molt bona notícia”, va explicar ahir la regidora de Salut de Barcelona, Gemma Tarafa.
Totes les institucions veien imprescindible l’ampliació del Clínic, ja que l’edifici centenari on està instal·lat ja no permetia créixer o incorporar-hi més millores tecnològiques, però l’acord per trobar la ubicació adequada s’ha dilatat en el temps. S’han valorat fins a set ubicacions, sis de les quals no encaixen en el projecte per dimensions, i només la de les pistes esportives és factible. Inicialment, es va plantejar la idea de construir un macroedifici al recinte de l’Escola Industrial –l’alternativa que l’hospital veia més factible per espai i proximitat a les instal·lacions actuals–, però a finals del 2020 l’Ajuntament va descartar-ho perquè implicava que l’edifici creixés en alçada en espais que donen oxigen a una zona molt densa i era un recinte catalogat.
El febrer del 2021 totes les institucions ja van acordar impulsar un nou espai per al Clínic i, vuit mesos després, la comissió paritària va presentar un primer informe tècnic que avalava les pistes de la Diagonal. Hi havia dues raons: que aquests terrenys permeten agrupar en un únic campus de 290.000m2 l’assistència, la docència, la recerca i la innovació en salut, i que el solar garanteix que l’hospital pugui créixer en superfície tant com sigui necessari i, a més, construir de zero. Això, sumat al fet que no es volia que l’hospital marxés de la ciutat ni que l’ampliació es fes a costa de trossejar els recursos sanitaris i científics.
L’estudi de la viabilitat s’ha fet des del punt de vista de l’urbanisme, la mobilitat, els usos assistencials, la docència, la recerca i la innovació. Fonts municipals i del departament de Salut ja van avançar al desembre que era factible que l’acord es tanqués a mitjans de gener. La comissió interinstitucional treballarà en els pròxims mesos per crear els equips de treball per concretar com ha de ser el projecte de les obres i per fixar un calendari per al creixement del campus a la Diagonal, que inclourà la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut així com edificis de recerca i innovació. Segons el consistori, aquest és el primer pas per crear un centre “intel·ligent, de referència nacional i internacional”. “Perquè el Clínic sigui potent no només en el present, sinó en el futur”, va afegir Tarafa.
Continuïtat urbana
Per a la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, l’ampliació del Clínic a les pistes esportives de la UB també permetrà la continuïtat urbana entre Barcelona i l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat. “[Les pistes] sempre han tingut moltes propostes, però cap ha gaudit mai del consens i la voluntat per tirar-les endavant”, va recordar. També va destacar que la reubicació de l’hospital és “una oportunitat i un repte” des de la perspectiva metropolitana perquè, entre altres coses, permetrà resoldre el nus viari que hi ha entre la Ronda i la Diagonal.