Els estudis de la UPC, líders a l’estat espanyol en el rànquing QS Mundial. La prestigiosa clasificació, liderada per el MIT de Massachusetts, atorga la posició 21 per la UPC
Oriol Bohigas a finals dels anys 1970’s, va aconseguir, com a director, una renovació pedagògica sense precedents a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, incorporant com a docents els millors arquitectes del moment i fent-li guanyar un merescut prestigi internacional. Aquest reconeixement, en més o menys mesura s’ha anat mantenint, i als darrers anys hi ha hagut una gran aposta per la visibilització de l’Escola, tant estatal com internacional, cosa que s’ha traduït en la seva millora i que cal felicitar.
L’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès són els centres d’ensenyament de l’arquitectura a la Universitat Politècnica de Catalunya que lidera els estudis d’aquesta disciplina a Espanya des de fa anys. Un lideratge que s’ha corroborat una vegada més al QS World University Rankings by Subject que mesura quatre indicadors: dos de caràcter bibliomètric, entre els quals el de citacions per documents i dos més de reputació, pel que fa al prestigi entre acadèmics i també entre ocupadors. Un rànquing que aquest any ens mostra, a més, com ha pujat vuit llocs la seva posició entre les universitats més prestigioses del món, passant de la posició 29 a la 21 del rànquing mundial. Això representa que la UPC forma part d’un club selecte que acull, entre d’altres, els estudis d’arquitectura de les universitats UCL Bartlett, MIT, Delf, ETH Zurich, Harvard, Berkeley i Cambridge
És una excel·lent notícia que cal celebrar i ens ha d’estimular a seguir treballant per tal de millorar en la docència, recerca i transferència de coneixement, i a seguir gaudint d’aquest prestigi guanyat a pols en un món tan competitiu com és l’universitari.
L’Arquitectura ha trobat sempre en la nostra ciutat i el territori metropolità, un veritable laboratori de plans i projectes que són l’aparador davant un món que ha après d’aquesta cultura i identitat forjats a les nostres escoles, les quals també han exportat talent ad hoc a les millors universitats estrangeres.
I vull manifestar que és un orgull per la Universitat Politècnica de Catalunya gaudir d’un reconeixement tant important, que li ve donat per l’ingent i valuós treball de la comunitat docent que, a part d’estar formada per una plantilla d’excel·lent professorat de plena dedicació, disposa també d’una important proporció de professorat associat que fa una gran aportació en transferir la seva expertesa professional a les aules.
La nostra universitat que va ser la primera d’Espanya a declarar l’estat d’emergència climàtica, és una universitat compromesa amb el medi ambient, la societat del coneixement i el paisatge urbà. Una universitat que treballa per tal d’oferir una docència innovadora, integradora, connectada a la societat, responsable i d’excel·lència per tal de poder formar dones i homes capaços de desenvolupar el seu talent, ser crítics i liderar els canvis socials i tecnològics que ens han de portar a un futur millor i, com no, amb una arquitectura d’excel·lència.
Estanislau Roca, vicerector d’Infraestructures i Arquitectura
Podeu consultar la classificació completa, basada en el prestigi acadèmic de la institució, del seu professorat i de l’impacte de la seva recerca, en aquest ENLLAÇ