Itō Shinsui. Tradició i modernitat

FUNDACIÓ JOAN MIRÓ. EXPOSICIÓ.

A finals del segle XIX, el Japó travessava un procés de modernització i industrialització que feia perillar les seves formes artístiques més tradicionals, entre elles l’ukiyo-e. Aquell univers d’«imatges del món flotant» poblat de cortesanes, samurais, geishes i actors del kabuki -el teatre japonès- es veia amenaçat per una creixent influència d’Occident, que, per la seva banda i gràcies a l’experimentació de noves tècniques, materials i formes d’expressió, incorporava elements de la gràfica japonesa a la creació modernista.

Uns anys més tard, a inicis del segle XX, una sèrie d’artistes i editors revifaven aquell art tradicional japonès gràcies al shin hanga, un moviment artístic hereu de l’ukiyo-e que aconseguiria preservar un espai per a la tradició dels gravats en el context dels nous temps dotant-los d’una nova sensibilitat.

En aquesta exposició, la Fundació Joan Miró acull l’obra d’un dels grans mestres del shin hanga, Itō Shinsui (1898-1972), l’actitud artística i estètica del qual ens ajuda a fer evidents, una vegada més, les relacions subtils i profundes entre l’obra de Joan Miró i el pensament i l’art japonesos. L’observació tranquil·la dels objectes o la recerca de noves perspectives capaces d’esquinçar la influència de les velles imatges i tradicions formen part de les coincidències conceptuals i creatives entre ambdós artistes.

Dates — 

Comissariat: Akiko Katsuta