OPINIONS

EM PREGUNTO QUI HAURÀ ESCRIT EL TEXT DE VOX | MIQUEL ESPINET (AxA)

Em pregunto qui haurà escrit el text de VOX? Algú de VOX?, un urbanista ressentit?, o potser un enamorat del Poble Español?

L’argumentació exposada és altament contradictòria: un Urbanisme amable i harmoniós amb l’entorn, és una idea que he escoltat a polítics de l’era Colau. En canvi perseguir els  estils regionals i les façanes tradicionals és un missatge més complex, més estúpid.

“Estils Regionals”?. Les obres finalistes dels Premis FAD d’aquest any segueixen en certa manera bases regionalistes, models senzills de cases amb l’aplicació de materials econòmics i sostenibles. La regionalitat i la tradició es podrien interpretar ( si es coneix l’arquitectura que els hi agrada fer als arquitectes joves ) com un símptoma de modernitat.

Ara, el que em descol·loca més i despista de l’autoria del text és el concepte de “ Nova Bauhaus Europea”. O no estic al día o el qui ha escrit el text és un inculte professor d’història que en un acte desesperat de modernització s’ha fet seus els principis formals de l’escola de Gropius sense entendre els valors ètics i polítics del seu discurs.

Finalment, posar en dubte el fanatisme climàtic i l’eficiència energètica, és absurd, sense base tècnica ni estadística. Un exabrupte que delata llimadures mental de l’inductor o més concretament del redactor d’una pretensiosa simbologia abstracta, desordenada i profundament anticultural.

Miquel Espinet, arquitecte

Juliol 2023