Des d’Arquitectes per l’Arquitectura organitzem el 1er Seminari d’Arquitectura i Territori, centrat en l’àrea del Pallars Sobirà sota el tema ‘Arquitectura al Paisatge Pirenaic.’. Es convoquen 10 beques d’assistència, allotjament i dietes.
“En els darrers temps, una gran part del debat arquitectònic s’ha realitzat sobre la ciutat i les seves àrees metropolitanes. Estudis de sectors molt diversos analitzen els efectes del creixement de les nostres ciutats i les àrees d’influència, juntament amb els corresponents canvis socials i polítics que comporten. Tot això, sens dubte, està definint un nou marc de referència per a la ciutat i la vida urbana, amb una tendència imparable d’augment de població de les ciutats. En el 2030, el 60% de la població mundial viurà en ciutats i àrees urbanes.
I mentre tot això succeeix, el territori decreix demogràficament en un èxode constant cap a la ciutat. Multitud de pobles queden deshabitats i molts d’ells es col•lapsen amb l’abandonament. El nostre territori s’està convertint en una àrea vulnerable, poc estable socialment i amb gran recessió econòmica.
L’emigració cap a les ciutats i les seves àrees d’influència deixen pobles i comarques absolutament abandonades, i el patrimoni de l’arquitectura popular oblidat, quan no agredit. És una situació que es va degradant lentament i deixa pas a la ruïna inexorable.
Els nous habitatges que es construeixen a les àrees rurals son de segona residència, fet que no fa més que agreujar el problema, ja que se’ls ha de subministrar tots els serveis però estan desocupats la major part de l’any, convertint-se en pobles buits, pobles fantasma de nova factura just al costat dels pobles existents també buits o enrunats. Aquesta és la realitat dura i descontrolada que ens està tocant viure.
El preu, no només econòmic, que està pagant la societat per aquests desordres és molt alt, excessiu, i està produint una fractura en el fràgil equilibri del nostre territori, està arruïnant el patrimoni arquitectònic popular i amb això fomenta l’oblit dels nostres orígens.
Com ha de respondre l’Arquitectura davant d’aquesta situació?
La cura del patrimoni i la seva conservació, regeneració, refús o rehabilitació hauria de ser una premissa imprescindible a tenir en compte. De fet, es fa estrany construir de nou quan hi ha tant potencial existent. Reciclar el ja construït, donar nous usos, i refer els valors tradicionals hauria de ser la màxima prioritat.
La resposta de l’Arquitectura ha de ser intel•ligent i seria, que no solament recicli l’existent des d’un punt de vista físic, sinó que es produeixi un enriquiment social indiscutible de la zona. L’Arquitectura en aquests casos no només ha d’atendre la seva pròpia disciplina, si no que ha de transcendir d’ella per a implicar-se en temes col•lectius i socials.
D’aquí la necessitat de realitzar aquest seminari d’Arquitectura de Muntanya, que s’ubica dintre del cicle Arquitectura i Territori, organitzat per l’associació Arquitectes per l’Arquitectura.
Aquest seminari vol treballar amb alumnes de diferents escoles d’arquitectura diversos casos de situacions reals, intentant donar respostes variades a la relació de l’Arquitectura amb el seu entorn pròxim edificat i amb el paisatge obert.
Els casos a estudiar disposaran de programes de ús real, i la presencia i la intervenció dels municipis i entitats comarcals té la voluntat de propiciar el millor context de treball per a que les propostes siguin el més útil i possibles per al territori.
PROGRAMA
El lloc triat per al desenvolupament del seminari és Llessui, un petit poble pirinenc al Pallars Sobirà a Lleida, al final de la Vall d’Assua.
PARTICIPANTS
1. Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona
2. Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Granada
3. Accademia di Architettura di Mendrisio
4. AS 20 Contemporary Architecture
PROFESSORS
Ramon Mª Puig, Arquitecte, Lleida
Paolo Canevascini, Arquitecte, Mendrisio
Josep Bunyesc, Arquitecte, Lleida
Antonio Cayuelas, Arquitecte, Granada
Lidia Planas, Arquitecta, Barcelona
Francesc Belart, Arquitecte Tècnic, Tremp / Barcelona
PROFESSORES VISITANTS
Esteve Bonell, Arquitecte, Barcelona
Olga Felip, Arquitecta, Girona
Josep Camps, Arquitecte, Girona
Julio Mejón, Arquitecte, Lleida
Toni Gironès, Arquitecte, Barcelona
Jordi Ros, Arquitecte, Barcelona
Ramon Artigues Arquitecte, Lleida
Francisco Mangado, Arquitecte, Pamplona
Jose M. Pozo, Arquitecte, Pamplona
Carlos Ferrater, Arquitecte, Barcelona
Ignacio Paricio, Arquitecte, Barcelona
Dates Del 24 al 30 de juliol de 2016
Lloc Llessui, Pallars Sobirà, Pirineu de Lleida
Director Ramon Sanabria, Arquitecte
Coordinació Laura Arriola, Ramon Bringué, Alejandra Mejón”
Per a més informació, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través de la direcció de correu electrònic info@arqxarq.es
“