6a edició del Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AHI

6a edició del Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AHI

La inscripció romandrà oberta fins al 17 de març de 2023

El Premi Europeu AHI, certamen biennal organitzat conjuntament amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), i l’objectiu del qual resideix a distingir les intervencions de qualitat en el patrimoni i contribuir a la seva divulgació, mantindrà oberta la inscripció de la seva 6a edició fins al 17 de març de 2023 a les 24:00 hores (GMT +1).

La 6a edició del Premi Europeu AHI, dirigit a tots aquells professionals iassociacions vinculades al Patrimoni Arquitectònic –arquitectes, societats d’arquitectes, urbanistes, historiadors, arqueòlegs…–, contempla tots aquells treballs fets o publicats en el període comprès entre l’1 de gener de 2016 i el 31 de desembre de 2022 en l’àmbit geogràfic europeu i que responguin als requisits de les 4 categories en les quals es divideix el certamen. Amb l’única excepció de la categoria Divulgació, on s’acceptaran treballs duts a terme per autors europeus en altres territoris.

Categories:

– Patrimoni construït. Totes aquelles intervencions arquitectòniques, permanents o efímeres, en béns arquitectònics d’interès patrimonial.

– Espais exteriors. Totes aquelles intervencions en l’espai públic històric, en entorns de monuments i paisatges culturals.

– Planejament. Tots aquells treballs de planejament dirigits a la protecció, conservació o posada en valor del Patrimoni Arquitectònic.

– Divulgació. Totes aquelles iniciatives, activitats i accions que tenen com a objectiu la divulgació dels valors del Patrimoni Arquitectònic.

Com en anteriors convocatòries, el jurat internacional de la present edició, un comitè d’experts amb una acreditada trajectòria en l’àmbit de la intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, aposta per una dinàmica que atorgui visibilitat a un gran nombre de treballs i reconegui l’òptim nivell de la bona pràctica en intervenció de Patrimoni a Europa. En aquest sentit, en la categoria de Patrimoni construït es destacarà fins a un màxim de 15 seleccionats i en la d’Espais exteriors, un màxim de 10, d’entre els quals sorgiran un premiat i finalistes en tots dos casos. Per part seva, en les categories de Planejament i Divulgació se seleccionaran un premiat i finalistes.

De la mateixa manera, i com ocorre des de 2019, entre tots els treballs presentats, els directors del certamen al costat d’un expert de renom atorgaran una Menció Especial de Restauració a aquella intervenció que des del punt de vista tècnic i metodològic destaqui per la seva qualitat, precisió i respecte.

A més, els treballs premiats, els finalistes, els seleccionats i els presentats formaran part del catàleg que s’edita al final de cada edició amb l’objectiu de documentar el certamen i se sumaran a l’Arxiu AHI. Un catàleg digital que compta amb més de 1.100 entrades de 34 països europeus diferents i que, a la fi d’aquest any, incorporarà nous camps de cerca –programa, període, tipologia…– convertint-se així, en una útil eina d’anàlisi de l’àmbit de la intervenció del nostre entorn.

El Premi Europeu AHI en la seva anterior edició, coincidint amb els seus deu anys de trajectòria, va experimentar un creixement d’un 25%, comptant amb gairebé 300 projectes inscrits i 23 països representats. Xifres que aspira a consolidar i que constaten la seva maduresa i la seva condició de referent europeu en l’àmbit de la rehabilitació arquitectònica.

El lliurament oficial de guardons tindrà lloc el juny de 2023 a Barcelona, en un acte públic que coincidirà amb la celebració de la VI Biennal Internacional AHI. Jornada d’intercanvi de coneixement i experiències que compta amb un país no europeu com a convidat i que s’organitza des de la plataforma Architectural Heritage Intervention (AHI) amb el suport del COAC i la Generalitat de Catalunya.


Architectural Heritage Intervention (AHI)

És una plataforma que contribueix a la revaloració del Patrimoni Arquitectònic i engloba un Premi d’abast europeu, una Biennal internacional, un Arxiu digital i un Fòrum de debat. AHI aposta per una política de divulgació activa i contínua. AHI entén i difon el Patrimoni Arquitectònic des d’una mirada plural i contemporània.

Accés a les bases completes: https://bit.ly/3imbSib