L’Ajuntament i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona han acordat la cessió de terrenys de l’entitat pública per a la construcció d’habitatge accessible, així com la rehabilitació de tres naus del recinte industrial de L’Escocesa, a més de la compra per part de l’Ajuntament dels edificis del Mediatic i Creatic
Publicat al The New Barcelona Post el 12 de juliol de 2024
Prop de 1.900 habitatges a les Casernes de Sant Andreu i a la Marina del Prat Vermell, i tres naus fabrils recuperades per acollir a noves empreses emergents al 22@. Són el resultat d’un triple acord entre l’Ajuntament i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). Completa la tríada l’adquisició per part del consistori dels edificis que acullen el Mediatic i Creatic, també al 22@, actualment propietat del consorci i arrendats per l’Ajuntament.
En concret, es construiran 1.878 habitatges assequibles a prop de 15.000 metres quadrats en vuit solars a l’entorn de les antigues casernes de Sant Andreu, i a més de 33.000 en 15 solars més a la Marina del Prat Vermell. Tots els terrenys són propietat del consorci, que els cedeix a l’Ajuntament per 90 anys. És el termini màxim previst per llei, que preveu també que es cobri un cànon per l’ús dels solars, que en aquest cas serà d’una quantitat “simbòlica”, segons el delegat especial de l’Estat a CZFB, Pere Navarro. Amb els detalls per determinar, la previsió és que la promoció dels habitatges sigui principalment pública i de lloguer assequible, com ha concretat l’alcalde de la capital catalana, Jaume Collboni.
Amb aquests prop de 2.000 habitatges previstos, Barcelona suma més de 8.700 pisos en promoció, amb més de 3.700 mobilitzats durant els últims mesos per posar habitatge assequible a l’abast dels barcelonins. Els terminis, però, són llargs. Dels nous habitatges previstos arran del pacte amb el CZFB, els primers pisos que estaran llestes seran les de Sant Andreu, i no serà, com a mínim, fins d’aquí quatre anys: “Estarem en disposició de començar les obres entre 2026 i 2027, i la construcció durarà almenys dos anys”, ha puntualitzat Collboni. “Són processos lents, però en matèria d’habitatge el crucial és que no s’aturi la roda”.
L’Ajuntament comprarà per 40 milions el Mediatic i el Creatic, mentre que el consorci invertirà 15 milions en rehabilitar tres naus del complex industrial de L’Escocesa
Localitzar aquests terrenys en els quals potencialment Barcelona pot guanyar habitatge per als seus ciutadans “trenca amb la idea que la ciutat està acabada”, segons l’alcalde, que ha destacat que la construcció d’aquests habitatges anirà acompanyada d’espais per a serveis necessaris per als futurs veïns. En una situació de “màxima emergència habitacional”, els edificis s’aixecaran a solars en els quals ja estava previst construir-hi pisos, però que podríen haver acollit habitatge a un preu de mercat sovint inassumible per als barcelonins.
El 22@, al focus
L’acord entre l’Ajuntament i el consorci, validat pel plenari del CZFB com un protocol d’intencions, també generarà canvis al 22@, amb la doble actuació al recinte industrial de L’Escocesa i als edificis de Mediatic i Creatic. En aquest cas, l’Ajuntament comprarà per 40 milions d’euros al CZFB tots dos immobles, centrats en la digitalització i formació d’empreses i professionals. El consistori ho farà amb la previsió d’amortitzar la inversió en 20 anys, i és que actualment lloga tots dos espais al consorci per tres milions anuals.
La tercera pota de l’acord també se situa al 22@, a una desena d’illes del Mediatic en direcció Besòs. El complex industrial de L’Escocesa, residència artística dins de la xarxa municipal de Fàbriques de Creació de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub), guanyarà tres naus que rehabilitarà el consorci per 15 milions d’euros, que se sumen a espais que ja s’estan reformant. L’objectiu és que el recinte albergui, a més de la residència d’artistes, un laboratori de projectes foodtech i espais per donar cabuda a altres iniciatives emprenedores, especialment vinculades a les indústries creatives.
El projecte de L’Escocesa, que preveu que la residència artística es traslladi a una de les naus reformades, s’emmarca en la transformació de la zona coneguda com 22@ Nord, que aspira a generar un ecosistema equilibrat que aculli empreses però també habitatge i serveis. Amb la seva inversió a l’antiga fàbrica, el consorci contribueix a desenvolupar aquesta zona, i llogarà els espais rehabilitats.
Els tres acords s’han abordat en un ple del CZFB que ha aprovat els comptes anuals auditats de l’exercici de 2023, amb un benefici de les operacions ordinàries de 16,3 milions d’euros, per sobre dels 14,8 milions de l’anterior. Els comptes aprovats també reflecteixen que el consorci va obtenir l’any passat un volum de negoci de 65 milions d’euros. A més, situen en 626 milions d’euros el patrimoni net de l’entitat, que es finança amb fons propis i que té per objectiu impulsar la innovació i dinamitzar l’economia, també amb iniciatives com el seu DFactory.