Bellvitge ocupa el CoAC amb una exposició

Bellvitge ocupa el CoAC amb una exposició

Durant l’any 2015, Bellvitge celebra que fa 50 anys van arribar els seus primers veïns. Una de les activitats destacades de la celebració és una exposició sobre l’arquitectura del barri i les futures propostes per millorar l’accessibilitat als edificis que es podrà veure fins el 2 de juliol al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Barcelona.

Publicat el divendres 12 de juny de 2015 a lhdigital.cat

Bellvitge està de moda a Barcelona durant unes setmanes. L’evolució del barri, que avui és un exemple d’integració social i urbana, i els aspectes tècnics a millorar dels seus habitatges són motiu d’una exposició monogràfica al Col·legi d’Arquitectes i formen part d’una altra mostra al Centre de Cultura Contemporània.

L’exposició consta de cinc maquetes urbanístiques, que representen els plans parcials de Bellvitge, i unes altres sis maquetes més detallades, que permeten observar les diferents tipologies d’habitatge del barri. L’exposició, que té com a finalitat ajudar a comprendre fàcilment l’evolució d’aquest barri, també compta amb vuit vídeos que mostren la vida a Bellvitge i analitzen l’ús que es fa dels diferents espais públics.

Una setantena d’estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), de la qual és professora Sandra Bestraten, comissària de la mostra, i veïna de Bellvitge, juntament amb el professor Emili Hormias, de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB), han col•laborat en la creació de les maquetes i dels vídeos.

Emilio Hormias ha explicat perquè es va triar aquesta zona de la Marina de L’Hospitalet per construir el barri. “Era una zona molt plana i que estava ben connectada amb L’Hospitalet i Barcelona. Va néixer per donar resposta a les necessitats dels emigrants, que no paraven d’arribar a Catalunya”.

Entre les particularitats constructives de Bellvitge, Hormias destaca que la distancia entre els blocs és de 40 metres, el doble que a barris com l’Eixample de Barcelona. O que el passeig de Bellvitge té 80 metres d’amplada, més que l’avinguda Diagonal.

Hormia afirma que “les característiques actuals del barri han estat possible gràcies a la lluita dels veïns, que van aconseguir aturar la construcció de 37 edificis més”.

La professora Sandra Bestraten, comissària i veïna del barri, explica que la mostra té molt de valor simbòlic perquè l’arquitecte Xavier Busquets, que va construir la seu del Col•legi d’Arquitectes va ser també l’autor del projecte del barri de Bellvitge. A la mostra, es poden veure els plànols originals de Busquets.

A la inauguració al Col·legi d’Arquitectes, va assistir Roque Fernández, president de l’Associació de Veïns de Bellvitge, una de les entitats impulsores de l’exposició. Fernández es va mostrar molt orgullós del seu barri. Va dir que el Bellvitge no existiria sense la lluita veïnal. “Som un barri lluitador per l’educació, la sanitat i l’habitatge. Cada equipament ha suposat una lluita”.

Pel que fa a les propostes per la instal•lació d’ascensors als blocs, que arribin a tots els replans i facin els edificis totalment accessible, Fernández, explica que serà “la gran reivindicació dels propers anys. Els veïns no podem pagar les obres dels nous ascensors. Ja som grans i no tenim la mateix mobilitats que fa 50 anys, haurem de treure els diners d’on sigui perquè els ascensors són molt necessaris. De fet, des de l’Ajuntament ja hi ha la voluntat de buscar finançament”.

La professora Bestraten ha explicat que estan treballant perquè els veïns puguin escollir la solució més adient per fer totalment accessible els seus pisos. “No volem que cap veí hagi de marxar de Bellvitge. Buscarem les ajudes econòmiques on calgui per fer les millores”.

 

La mostra es podrà visitar fins el 2 de juliol a la seu del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya a Plaça Nova, 5 de Barcelona.