Barcelona, 23 de març de 2012
CONSELLERIA D’ENSENYAMENT
Hble. Sra. Irene Rigau, Consellera
Via Augusta, 202-226
08021 Barcelona
Benvolguda Hble. Consellera d’Ensenyament, Sra. Irene Rigau,
El motiu d’aquesta carta és alertar l’administració catalana de la gairebé total eliminació –en les bases i plec de condicions dels concursos d’edificis escolars—de la consideració cultural de la mateixa arquitectura de l’escola com instrument fonamental en l’expressió i la qualificació d’unes idees pedagògiques i socials.
Hem tingut l’oportunitat de conèixer aquests dies les bases i el plec de condicions per a un concurs d’un centre educatiu a Dublín, redactades directament pel Ministre d’Educació d’Irlanda. I ho hem comparat amb la convocatòria de GISA (ara depenent de la Conselleria d’Economia i Coneixement), per a un concurs per l’execució del projecte i direcció de l’Escola Marta Mata de Barberà del Vallès. Les diferències són abismals, tot i que tant la República d’Irlanda com Catalunya comparteixen greus problemes econòmics.
Li adjuntem els dos documents conceptuals –el d’Irlanda i el de Catalunya- a fi que pugui tenir coneixement de la distància entre una i altra proposta, especialment en la definició dels valors exigibles en l’ordenació i el caràcter arquitectònic.
Cal entendre que si el client –en aquest cas l’administració– no concreta ni inspira els objectius i l’ús del projecte, tal com fa el plec del ministre d’Educació d’Irlanda, és molt difícil per a un arquitecte, i pels nombrosos professionals col·laboradors, arribar a concebre una òptima distribució de tot l’espai i fer que l’entorn ajudi a l’harmonia entre l’alumnat i el professorat i a la vegada generi la interactuació entre les diferents assignatures i les opinions generals de l’entorn. En aquest sentit, és important tenir en compte que una escola ha de ser la imatge reflexa d’una micro-ciutat.
Donat que no trobem cap referència als valor culturals de l’espai en la convocatòria per l’escola Marta Mata, ni coneixem la qualitat del jurat, ni cap menció de les tasques i objectius per part de la Conselleria d’Ensenyament, però, en canvi, sí que trobem molt inconvenient i exagerada la consideració prioritària del simple cost de les ofertes presentades, nosaltres, en record de les escoles de la Mancomunitat, de la República i de l’època del President de la Generalitat Jordi Pujol, tot i voler continuar participant en la voluntat de redreçament de l’Ensenyament, hem de renunciar a participar en aquests concursos que no opten per l’alta exigència.
Cordialment i en nom de MBM arquitectes,
David Mackay
Enllaç a la Convocatòria de Gisa
Adjunt: “Competition design brief” Dept. of Education and Skills, Govern República d’Irlanda
cc/ Hble. Conseller Mas Colell
Hble. Conseller Ferran Mascarell
Sr. Joan Lluís Quer, President de Gisa
Sr. Lluís Comerón, degà del COAC
Sr. Ignacio Paricio, President Arquitectes per l’Arquitectura