La nova façana del COAC recupera l’essència original de l’edifici, que tindrà consum quasi zero

La nova façana del COAC recupera l’essència original de l’edifici, que tindrà consum quasi zero

Publicat el 3 de juny del 2014 a la web de COAC
 

El dimarts 3 de juny ha tingut lloc a la sala d’actes del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya l’obertura de Lemes i la presentació del projecte guanyador del Concurs per a la rehabilitació de la façana de la seu col·legial a Barcelona.

El Jurat del Concurs, presidit pel degà del COAC, Lluís Comerón, ha acordat proposar com a guanyador (entre un total de 12 propostes prèviament seleccionades) el projecte presentat amb el Lema “Una altra Mirada”, que correspon a l’equip composat per la societat Fuses-Viader Arquitectes SLP, i els arquitectes Jorge Perea i Jordi Mansilla.

El Jurat considera que “Una altra Mirada” resol de forma excel·lent tant la necessitat de restauració de la façana com la millora de les seves prestacions, sobretot pel que fa a eficiència energètica i ambiental. El Jurat n’elogia “la senzillesa de la solució, que garanteix el manteniment de la façana responent bé a la problemàtica plantejada” així com destaca el fet que “partint d’una reinterpretació de l’edifici, el projecte ha acabat fent una reinvenció del mateix”.

 

Característiques del projecte guanyador “Una altra mirada”

El projecte guanyador, en paraules dels seus autors, posarà en valor els principals atributs del projecte original de l’arquitecte Xavier Busquets, un dels pocs exemples que queden a Barcelona de l’anomenat “Moviment modern”, que es limitava a confrontar un cos baix, el que es va decorar amb els frisos de Picasso, amb un “teló de fons neutre”: el de les plantes d’oficines. Els arquitectes argumenten així que “reforçant la neutralitat del fons valorem més el basament de Picasso”. “Mantenir la forma original de la proposta del concurs, millorant les prestacions, tant en la qualitat dels materials i detalls constructius com en el de l’eficiència energètica del conjunt”.

A nivell constructiu, el projecte opta per aplicar una nova solució per als ampits de les finestres de la façana, que per la part externa es resol amb un vidre exterior fotovoltaic. Les finestres es resolen amb una perfileria d’acer que permet aplicar un vidre de tres capes i minipersianes per al control solar de lames orientables de color gris, que s’unifiquen cromàticament amb el vidre. L’atenuació acústica del vidre triat garanteix també un alt confort en aquest aspecte.

Eficiència ambiental i energètica: La nova façana incorpora canvis substancials energèticament parlant. Així, es reduïran el consum d’energia tèrmica (tant pel que fa a calefacció com a refrigeració), elèctrica i de gas; de manera que, en conjunt, el cost energètic quedi reduït en com a mínim un 91% respecte l’actual, fent que l’edifici sigui de consum quasi zero.

El projecte de la nova façana del COAC formarà part, a més, del Projecte europeu que, en el marc del programa Horitzon 2020 i sota el títol Integrated Decision Support for Early Steps of NZEB Renovations (amb l’acrònim EarlyNZEB), estudiarà metodologies i donarà suport en rehabilitacions energètiques exemplars.

Sostenibilitat: La nova capacitat de generació elèctrica de la façana permetrà aconseguir una certa autogeneració d’energia per ser consumida al propi edifici, que pot representar un 8,8% de l’electricitat que gastarà l’edifici al finalitzar la intervenció.

D’altra banda, les emissions de CO2 estalviades, tenint en compte tot el cicle de vida, serien de 8 tones.

Calendari: Està previst que l’inici de les obres tingui lloc durant el primer trimestre del 2015, finalitzant-se a l’acabar l’any, aproximadament.

 

Els reptes: més enllà de la façana de plaça Nova

La sessió ha servit per analitzar la importància de la renovació urbana en l’actual context econòmic, com a motor de recuperació per al sector de l’edificació, així com a activitat que ha de permetre la millora del parc edificat en conceptes com la sostenibilitat, l’eficiència energètica, funcionalitat i utilitat i l’impuls de la competitivitat.

La rehabilitació de la façana de la seu del COAC ofereix una gran oportunitat per donar a conèixer la importància de cuidar el parc arquitectònic i dotar-lo de solucions que fa uns anys no existien i ara ens permeten millorar en aspectes tan importants com són la sostenibilitat o l’eficiència energètica.

El degà del COAC, Lluís Comerón, en el seu parlament ha destacat els reptes que el Col·legi afronta amb aquesta intervenció:

– Restaurar un element amb alt valor cultural, catalogat com patrimoni arquitectònic, emblemàtic dins del casc antic de Barcelona.

– Satisfer els requeriments d’un edifici per al segle XXI: a nivell funcional, mediambiental i d’estalvi energètic, esdevenint en aquests àmbits una referència a nivell nacional i internacional, alineada amb l’Estratègia catalana per a la renovació energètica d’edificis promoguda per la Generalitat de Catalunya.

– Mantenir el compromís d’exemplaritat que té el Col·legi d’Arquitectes envers la societat. La rehabilitació de la Seu col·legial ha de fomentar el debat i la millora contínua en un àmbit, el de la rehabilitació, que és i serà el protagonista de les intervencions a fer en el parc edificat existent.

– Promoure una professió i un sector que tenen i tindran un paper clau en la recuperació econòmica del nostre país.

 

Mencions

El Jurat del Concurs ha atorgat també 3 mencions a 3 propostes de les 11 restants. Són: 1a menció al Projecte sota el lema “Manhattan”, d’Albert Clèries, Manuel Julià i Joaquim Milà. 2a menció al Projecte sota el lema “Zelig”, de DATA AE i Jaume Avellaneda. Finalment, la 3a menció ha estat per al Projecte sota el lema “Un signe de vitalitat”, d’Esteve Bonell i Josep M Gil.

 

Aparicions als mitjans de comunicació

Notícia de La Vanguardia del 4/06/2014

Informatiu de Catalunya Informació del 4/06/2014 (a partir del minut 35:53)