Amb la cloenda de l’exposició sobre el Primer Seminari d’Arquitectura i Territori al CoAC de Lleida podem donar per acabada aquesta primera experiència que la nostra associació Arquitectes per l’Arquitectura ha portat a terme l’estiu del 2016.
Aquest primer seminari titulat Arquitectura en el Paisatge Pirinenc tenia tot un seguit d’intencions programàtiques. Des del compromís de l’arquitectura amb entorns ja consolidats del Pirineu, fins a l’aportació social derivada de les propostes que varem realitzar. Es va triar la Vall d´Assua, al Pallars Sobirà, per desenvolupar tres propostes públiques en situacions prou diferents, des de la ubicació dintre d’un petit poble fins a la localització a les afores, en un bosc.
Varem seleccionar una vintena d’alumnes de diferents escoles d’arquitectura, diversos professors i conferenciants, i el poble de Llessui va ser el lloc escollit per a desenvolupar tot el treball. Varen ser uns dies d’una activitat frenètica i intensa amb un encert absolut, tant pel resultat assolit, com per la dedicació de tots els implicats i les entitats patrocinadores que hi han col·laborat.
El Departament de Territori i Sostenibilitat, el Departament de Cultura i la Cooperativa Jordi Capell varen col·laborar en el procés que ha culminat en una publicació que recull de forma exhaustiva el treball desenvolupat.
Ha estat, sens dubte, una experiència molt gratificant, tant des del punt de vista docent i arquitectònic com social, atenent a les mostres de reconeixement i gratitud que hem rebut de tot arreu, des del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, la Diputació de Lleida, els ajuntaments de la zona, les empreses locals….. fins a la implicació personal del Conseller Rull. Tot plegat ha superat les expectatives esperades de tal forma que han estat diferents les institucions públiques que ens han reclamat seguir amb aquesta iniciativa.
Fruit de tot això, estem preparant la segona edició, que tindrà lloc a la Vall de Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà. Una vall composta per un seguit de poblets que van des del Castell de Mur fins el Congost de Mont Rebei. Un lloc extraordinari, en un paisatge magnífic. Uns pobles en clara regressió demogràfica i amb una contundent necessitat de transformació arquitectònica i social.
Aquesta vegada, però, ens proposem anar més enllà, i volem construir el que es projecti. Pensem que una associació com la nostra ha de mantenir el seu caràcter fundacional i promoure l’arquitectura des de la seva realitat construïda.
Es per aquesta raó que aquest segon seminari plantejarà un projecte que es construirà, i serà un exemple del nostre compromís amb el territori.
Mentre organitzem aquest nou repte, volem compartir amb tots vosaltres, l’extraordinària acceptació i satisfacció amb que s’ha rebut aquesta primera acció d’Arquitectes per l’Arquitectura al territori.
Us anirem informant.
Cordialment,
Ramón Sanabria, President d’Arquitectes per l’Arquitectura