Els veïns de la Vall Fosca, convocats a un procés de participació per trobar un futur a una icona única de l’arquitectura prefabricada
Publicat a El Món el 16 d’agost de 2020
Té 107 anys, és de cartró i és un hospital. Aquesta és la definició d’una joia que rau a la Vall Fosca, al capdamunt del Pallars Jussà, just en un prat sobre la Central Hidroelèctrica de la Torre de Capdella, a poquíssims metres de la carretera que enfila fins a Capdella i que mor a l’embalsament de Sallente. Ara el Museu Hidroelèctric de Capdella ha iniciat un procés participatiu per decidir quin ús se’n farà després de restaurar-lo. Els veïns de la Vall decidiran sobre una construcció pensada per ser efímera i que encara aguanta dempeus, amb algun llit i tot. La pregunta seria com és que la restauració no s’ha decidit fins ara.
El procés participatiu sobretot té com objectiu que tothom en conegui l’arquitectura i les seves singularitats. L’edifici de cartró i fusta va servir d’hospital de campanya per atendre els ferits de la primera central hidroelèctrica de Catalunya, ubicada a la Vall Fosca. El fet que hagi aguantat més d’un segle a la intempèrie l’ha convertit en una icona de l’arquitectura industrial prefabricada. L’hospital de cartró es va construir íntegrament a la fàbrica de l’empresa alemanya Christoph&Unmack i es va traslladar en paquets fins a la colònia industrial de la Central de Capdella, on l’empresa Energia Elèctrica de Catalunya construïa la central elèctrica amb 4.000 treballadors.
L’Hospital de Cartro de la Vall Fosca podria ser un cas únic al món. De moment, una recerca a Europa, en què hi van participar universitats i entitats culturals alemanyes i franceses, va constatar que almenys és l’únic edifici d’aquestes característiques que es conserva a tot el continent. Ara una investigació d’universitats canadenques i argentines, vol constatar si queda algun edifici de característiques similars a Amèrica.
Un procés llarg
El dissabte 25 de juliol va tenir lloc la primera sessió informativa del procés participatiu als veïns a la Pobleta de Bellveí, i la segona se celebrarà aquest 15 d’agost al Museu Hidroelèctric de Capdella. Les sessions, presentades per la direcció del Museu, van a càrrec de l’arquitecta i investigadora Sígrid Remacha i l’alumne del màster de Gestió d’Àrees de Muntanya de la UdL Xavier Gras, encarregats d’organitzar el procés participatiu. La impulsora del projecte és l’actual directora del Museu, Eva Perisé. Un recull d’enquestes presencials i virtuals entre els veïns dibuixaran uns resultats que es donaran a conèixer la primavera del 2021.