Escribà desembarca a l'Àsia amb una estructura comestible | Maria Ortega

Escribà desembarca a l'Àsia amb una estructura comestible | Maria Ortega

Publicat el 5 de Desembre al Diari ARA

Si fos una recepta, seria unes postres. Unes postres espectaculars, això sí. I en la seva preparació hi haurien intervingut Roald Dahl i el seu Charlie i la fàbrica de xocolata i una mica de circ. Tot, orquestrat pel pastisser Christian Escribà, que prepara el seu desembarcament a l’Àsia. No ho farà obrint una botiga a qualsevol ciutat, com seria habitual, sinó muntant a Singapur tot un xou -que espera que tingui un retorn important per a Barcelona- per explicar-se a un públic nou. Serà una mena de parc temàtic dels dolços que durarà tres dies, del 27 al 29 de juny, i que s’instal·larà al Marina Bay Sands, del magnat Sheldon Adelson. El projecte, anomenat Fantasia d’Escribà, hi ocuparà més de 6.000 metres quadrats en una estructura amb moltíssims elements comestibles. Des de cascades de xocolata fins a un pastís de més de set metres d’alçada sobre el qual passarà de tot, com si fos una mena de teatre amb figuretes de nuvis que no s’estan quietes.

La idea d’Escribà és que el muntatge no se centri només en la part més d’espectacle, sinó que tingui una dosi acadèmica, amb espais, per exemple, de reflexió sobre el futur de la pastisseria i diferents tallers. A Singapur, de fet, hi deixarà una seu de l’Escribà Academy. I ja s’ha fet una selecció de personal local perquè es formi a Barcelona i pugui tornar a Singapur a compartir coneixements. Per fer aquest pas cap a terres asiàtiques, Escribà ha triat com a socis Comediants, que s’encarregaran de la part més escènica del xou; l’arquitecte Enric Ruiz-Geli, que és qui ha concebut un espai ple de dolços; i l’empresari anglès Paul Wakefield, immers ara en la negociació amb els diferents patrocinadors per donar embranzida al gran muntatge, que després volen portar a d’altres ciutats.

Animals de xocolata

Al recinte s’hi accedirà per una zona dedicada a la natura, on hi haurà una cascada de xocolata de quatre metres d’alçada i reproduccions, també de xocolata, d’animals com ara un elefant, un tigre de bengala, un cocodril o un hipopòtam. “És una barreja de realisme, perquè intentarem que les figures s’assemblin tant com sigui possible als animals, i molta fantasia per fer-ho tot més divertit”, explica Escribà, mentre contempla la maqueta de l’estudi de Ruiz-Geli que ha de donar cabuda a tot el seu univers. L’únic límit, diu, ha sigut no fer cap renúncia a la qualitat i no obrir portes a cap patrocinador que no cuidi la qualitat de les seves primeres matèries.

L’espai, que s’haurà d’aixecar en només 48 hores, tindrà una zona infantil. Aquí hi tindrà molt de pes l’espectacle dissenyat per Comediants, que disposarà actors amenitzant el recorregut pel conjunt del recinte i que, a l’espai per a nens, impulsarà jocs dels de les fires de tota la vida, com el de mossegar les pomes penjades o trencar l’olla, com explica Joan Font, director artístic de la companyia. De la zona infantil es passarà a una altra de més canalla : el bar, amb tiradors de xocolata en lloc de cervesa i que, inicialment, Escribà havia concebut com una mena de bar Coyote. Tindrà un escenari i una passarel·la per desfilar-hi.

Després s’arribarà a una mena de saló de te on els visitants podran degustar les bosses amb menjar que se’ls donaran a l’entrada -accedir al recinte costarà uns 50 euros als adults-, i on hi haurà diferents carrets amb diversitat de menges. Darrere s’hi exposaran algunes de les peces més espectaculars amb el segell Escribà i s’hi instal·larà una mena de boutique amb els seus anells -comestibles, òbviament- i palmeres. Finalment, hi haurà l’àrea acadèmica, amb taules llargues per impartir-hi els cursos, i un espai de reflexió multidisciplinari, a més d’una zona que connectarà Barcelona -representada per edificis com el Media-TIC, de Ruiz-Geli, o la Pedrera- i Àsia. Qui més hi guanya, a part d’Escribà i la seva llibertat creativa, és, segons Ruiz-Geli, la mateixa ciutat de Barcelona.