Glòries: el nord ja es mou

Glòries: el nord ja es mou

S’inicia la urbanització provisional del costat muntanya, amb un gran parciuna zona esportiva

Publicat el dimarts 10 de febrer de 2015 al diari LA VANGUARDIA

Enllestida la urbanització provisional del costat mar, la plaça de les Glòries inicia una nova etapa: la de les obres de la banda muntanya. Aquestes corresponen a un espai de 4,4 hectàrees delimitat per la Gran Via i els carrers Independència, Consell de Cent i Castillejos, i convertiran l’espai en una zona verda que comptarà amb un parc, una àrea esportiva, un viver i una gran clariana. Amb aquest nou pas, de manera progressiva es configura el que serà la nova plaça: un pulmó verd, un espai pensat per a les persones, i un node per vehicular el trànsit d’’entrada i de sortida de la ciutat de forma soterrada.

ÀREA ESPORTIVA

La nova urbanització posa l’’accent en la creació d’espais on practicar activitats esportives, lúdiques i culturals a l’’aire lliure. Per aquest motiu, els antics vials asfaltats que vorejaven l’’anella de les Glòries per la part muntanya són la base d’’una pista d’’atletisme de 200 metres. Alhora, en un extrem de la plaça s’’ubicarà una pista poliesportiva (de futbol, bàsquet i handbol), juntament amb dues pistes de voleibol i la continuació del carril bici. La zona també comptarà amb jocs de tennis taula i de Futtoc, elements d’’estiraments i gimnàstica suau, a més de jocs d’’escacs de grans dimensions i s’’habilitaran diferents espais per patinar.

A la part central hi haurà àrees de jocs infantils i un sorral per als més menuts, i també s’’instal·laran dues guinguetes: una serà un bar i l’’altra una ludoteca. Alhora, es preveu un espai per a la fira de la festa major del Clot, i d’’altres on portar a terme activitats culturals puntuals, com actuacions musicals, teatre, espectacles populars, titelles o cinema a la fresca, entre d’’altres. Cal destacar que en aquestes zones s’’instal·laran nous bancs, papereres i fonts, alhora que es retiraran els semàfors, parquímetres i senyalització vertical existent, perquè l’’àrea queda tancada al trànsit de vehicles.

VEGETACIÓ MEDITERRÀNIA

La clariana estarà situada a l’’espai que ocupaven els Encants Vells, tindrà 1,4 hectàrees el que equival a una illa de l’’Eixample, i constarà d’’un prat amb vegetació mediterrània: gramínies, lleguminoses i papilionàcies. En un primer moment es farà una plantació inicial per mineralitzar i oxigenar la terra, i preparar el sòl per quan es tiri endavant el projecte definitiu que ha d’’anar en aquest espai Canòpia urbana que s’’iniciarà el 2016. Per la seva part, el viver serà un espai semicircular amb plantacions de diferents tipus d’’arbres i arbustos com els que ja hi ha al costat mar de la plaça, i que aniran destinats al projecte Canòpia urbana. Està previst que les diferents actuacions en el costat muntanya finalitzin la segona quinzena de març. A partir d’’aleshores s’’iniciarà la construcció dels túnels viaris que travessen la plaça pel subsòl i que recolliran el trànsit de la Gran Via. Aquests es construiran en dues fases; la primera correspon al túnel Castillejos-Badajoz i la segona al Badajoz-Rambla del Poblenou. La durada prevista de les obres de cada fase és de 24 mesos, i podrien començar a final de març.

 

Foto de portada extreta del diari LA VANGUARDIA