La corda del temps | Llàtzer Moix

La corda del temps | Llàtzer Moix

Publicat el dilluns, 14 de juliol del 2014 a LA VANGUARDIA – culturas

No és senzill construir en un barri antic sense renunciar a la contemporaneïtat ni violentar la fàbrica històrica. Encara ho és menys encertar el to, amb precisió, fins a situar l’obra en el punt entre passat i futur, en el més oportú present; és a dir, fins a aconseguir un equilibri irreprotxable sobre la corda del temps. Això han aconseguit Carlos Pereda i Óscar Pérez als sis habitatges per a reallotjament que rematen una illa al carrer Descalzos, tradicional feu gitano al nord del centre històric de Pamplona: un edifici que malgrat no tenir l’espai públic que se li va prometre davant la façana, destaca per la seva pròpia presència.

Aquesta obra, de planta filiforme, amb amples màxims d’entre 4 i 5 metres, es distingeix per la seva façana principal, amb un ritme irregular -i generós- de finestres. Aquesta irregularitat es deu a dos motius: un encàrrec imprecís, que no detallava la mida de cada habitatge, i la consegüent decisió de projectar donant més importància a la secció que a la planta, per guanyar marge de maniobra una vegada es perfilessin les característiques de cadascun. Finalment, es va optar per tres dúplexs i tres habitatges d’un nivell, amb superfícies de 40 a 120 m . Dos locals en planta baixa, amb cantonades que suggereixen una idea de suspensió, completen l’obra.

A més de complir aquesta condició inicial, i a més de situar, en contra del que és habitual al barri, els dormitoris als extrems -s’han reservat les zones diürnes al tram central de la façana- Pereda/Pérez han optat per un continu revestiment de morter de calç de color ocre. També l’apliquen a l’escala, que no es pot denominar badalot, ja que està banyada per jocs de llum gràcies a uns graons de formigó que alliberen les contrapetges.

A l’exterior, i mentre s’espera la demolició de l’escola veïna, els arquitectes van seccionar-ne una part i van obrir un passatge d’una mica més de dos metres d’ample, que segueix el moviment del nou edifici i crea una atmosfera molt especial. En conjunt, una obra amb propostes que es compten per encerts.

Obra: Sis cases per a reallotjament
Arquitectes: Carlos Pereda i Óscar Pérez
Ubicació: Pamplona. c/ Descalzos, 24

Foto portada: Pedro Pegenaute