MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: ESTEVE TERRADAS

MANERES DE FER | ELS SOCIS D’AXA CONSTRUEIXEN: ESTEVE TERRADAS

MUSEU CIENCIA BARCELONA ‘COSMOCAIXA’

1997 – 2004

La idea fonamental del projecte és treballar amb l’espai i el lloc en el qual el nou edifici s’insereix. El nou edifici havia de realçar els edificis modernistes existents com el Convent de Valldoncella de 1910, l’edifici on se situava l’antic Museu de la Ciència de 1909, i un petit barri d’antigues construccions d’habitatges unifamiliars; devia així mateix crear un punt de trobada al barri on també es troben alguns edificis universitaris.

Malgrat la grandària de l’edifici (50.000 m2, deu vegades més gran que l’edifici modernista), aquest no havia d’adoptar una presència excessiva al barri ni desfigurar l’entorn urbà. L’edifici se situa, per tant, sota el nivell del terra, aprofita el pendent natural del terreny i genera una plaça pública, la plaça de la Ciència, just sota ella es troba la gran sala d’exposició delimitada per dos grans lucernaris longitudinals que permeten tenir sempre una referència a l’exterior des dels espais soterrats.

D’aquesta manera, l’edifici modernista, una vegada restaurat, recupera el protagonisme de l’espai en presidir la plaça de la Ciència i el barri millora la qualitat dels seus espais urbans.


Autors: Esteve Terradas Muntañola i Robert Terradas Muntañola