La reforma del Port Vell de Marsella, Premi Europeu d’Espai Urbà | A. R. T. Barcelona

La reforma del Port Vell de Marsella, Premi Europeu d’Espai Urbà | A. R. T. Barcelona

Publicat el 26 d’abril del 2014 a diri Ara

El paisatgista francès Michel Desvigne i l’arquitecte britànic Norman Foster han sigut guardonats amb el Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà 2014 per la reforma del Port Vell de Marsella. Al llarg de les últimes dècades aquesta zona havia quedat desconnectada de la vida de la ciutat. Desvigne i Foster el van retornar als ciutadans amb gestos molt continguts però cabdals: van eliminar les barreres arquitectòniques, van dedicar el 80% de l’espai als vianants i van traslladar les antigues instal·lacions del club nàutic i els clubs de pesca a uns nous molls flotants. L’únic gest vistós de l’obra és una pèrgola de Foster que fa les funcions de punt de trobada.

El jurat del premi, organitzat pel CCCB juntament amb diverses institucions europees, ha guardonat aquesta intervenció ex aequo amb l’obra coneguda com la Vall Trenada d’Elx, del grup Aranea, una xarxa de camins de formigó que sorteja el riu. Els arquitectes van fer un exercici de costura urbana per tornar a connectar el barri antic, que havia quedat separat de la ciutat d’Elx pel barranc que traça el curs del riu Vinapoló. Els ponts, les passarel·les i camins que van dissenyar els autors tenen com a objectiu recuperar el trànsit de vianants que hi havia a la zona abans de les obres que es van fer als anys 70 per canalitzar el riu.

En aquesta edició han participat al premi 274 projectes de 194 ciutats d’arreu d’Europa. Un tema recurrent en molts d’ells és “l’accessibilitat i la connexió dels espais”, explica Judit Carrera, la directora del guardó. L’objectiu del premi, que se celebra biennalment des de l’any 2000 és, afegeix Carrera, “trobar pràctiques exemplars que siguin aplicables a altres ciutats europees”. A més, el jurat ha atorgat quatre mencions, entre les quals hi ha el teatre La Lira de Ripoll, de l’equip d’arquitectes establerts a Olot RCR/Puigcorbé. Els 25 finalistes d’aquesta edició del premi estaran exposats al vestíbul principal del CCCB fins al 4 de juny dins l’exposició titulada Ciutats compartides.