L’esdevenir de l’arquitectura del 2026 | Marc Riera

Barcelona serà l’escenari d’un debat sobre els reptes col·lectius i les solucions que l’arquitectura pot aportar-hi

Publicat al Diari de Girona el 22 de març de 2024

L ’arquitectura catalana tornarà a mostrar-se al món, el 2026, amb tot el seu potencial. D’una banda, perquè Barcelona acollirà, com al 1996, el Congrés Mundial d’Arquitectura, organitzat per la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA). De l’altra, perquè el discurs de la trobada tindrà un marcat ADN català, gràcies a un equip de set arquitectes que convertiran la ciutat en un laboratori d’investigació arquitectònica des d’ara i fins aleshores.

Durant la presentació de la proposta guanyadora «Becoming. Architectures for a planet in transition» del 17 de gener a Barcelona, la vicepresidenta de la UIA, Teresa Táboas, va assegurar que «el Congrés reuneix a arquitectes de tot el món per tal de pensar com podem abordar els desafiaments actuals i contribuir, d’aquesta manera, a construir un món millor».

L’oportunitat no és menor: Barcelona serà l’escenari d’un debat sobre els reptes col·lectius i les solucions que l’arquitectura pot aportar-hi i aquesta és una ocasió única per al creixement intel·lectual, la col·laboració i l’impacte positiu en la societat.

Pau Bajet, Mariona Benedito, Maria Giramé, Tomeu Ramis, Pau Sarquella, Carmen Torres i José Zabala són els autors de la iniciativa escollida en un concurs inèdit a la UIA, a dues voltes, al qual es van presentar 24 propostes i que comptava amb un jurat format per grans noms de l’arquitectura internacional.

Un vector tan volàtil i transcendent com el temps centra la proposta, que té la investigació a través del projecte arquitectònic com a leitmotiv. El lema «Becoming» es declinarà en sis línies de recerca, liderades pels comissaris al costat d’un extens i internacional grup de col·laboradors, i amb una capacitat per incloure l’arquitectura en la gestió dels grans reptes de l’actualitat, una tasca tan necessària com d’increïble responsabilitat.

Queden poc més de dos anys per a una cita que ens tornarà a situar a l’epicentre del debat arquitectònic. No desaprofitem, però, l’avinentesa per aconseguir, també, que de les conclusions del Congrés, se’n desprenguin coneixements i pràctiques d’impacte real en el dia a dia de les persones i el futur del planeta.


Marc Riera, President de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya