L’esperit de la Instant City reviu a Menorca | Llàtzer Moix

L’esperit de la Instant City reviu a Menorca | Llàtzer Moix

La Fundació Son Aiet aixeca a prop de Ciutadella una estructura pilot que preveu fer a gran escala el 2024

Publicat a La Vanguardia el 29 de juliol de 2023

El setembre i l’octubre del 1971 es va erigir a Eivissa, al costat de la Cala Sant Miquel i en tot just un mes, la Instant City. Aquesta ciutat inflable, colorista i efímera, ideada pels arquitectes Carlos Ferrater, Fernando Bendito i José Miguel de Prada, i confeccionada amb tela plàstica, ha quedat en el record com un exemple d’arquitectura col·lectiva. Va ser una expressió alternativa, pròpia de l’època dels hippies, una singular aportació del disseny a la cultura jove, com ho va ser la música als festivals celebrats a Woodstock o a l’illa de Wight.

52 anys després, l’esperit de la Instant City reviu ara a Menorca, adaptat al segle XXI. Entre els dies 18 i 25 de juliol s’ha aixecat a Son Aiet, a prop de Ciutadella, amb el concurs d’un grup d’estudiants reduït, una estructura inspirada en els tensegrity del nord-americà Buckminster Fuller. És a dir, una obra lleugera de fusta, amb voltes i basada en una geometria bàsica, concebuda com un assaig general per a una altra de majors dimensions que es proposarà d’aixecar a Menorca d’aquí un any. També durant els esmentats dies, i sota el lema “Una estructura per a un assentament”, s’ha ofert un programa de conferències, a càrrec d’arquitectes com Ignacio Paricio, Jordi Garcès o Lluís Clotet.

La iniciativa no està relacionada amb la dels hippies del 1971, sinó amb la sostenibilitat dels hortals

Carlos Ferrater, que ha estat un altre dels conferenciants i promou la iniciativa a través de la Fundació Pavelló de Son Aiet, emmarca aquest projecte en una inquietud que ja no està relacionada amb les dels hippies, sinó amb d’altres més pròpies de la conjuntura actual, com són l’alimentació saludable i l’ordenació del territori. El seu propòsit últim és la defensa dels hortals, un sistema molt estès a Menorca que, segons la seva opinió, està a la base de l’alimentació de quilòmetre zero, i ara està amenaçat per nous plans territorials.

En aquesta línia, allà mateix també s’està organitzant un congrés que reunirà, el 2024, nutricionistes de tot el món,
per debatre sobre les seves prioritats i, de passada, reivindicar el sistema productiu dels “ hortals”. Ferrater pretén, d’aquesta manera, combinar en una única iniciativa el compromís amb l’ordenació territorial, la nutrició saludable, l’educació i la sostenibilitat.