La delegació del Vallès del COAC organitza diferents propostes per reivindicar la vessant cultural d’aquest sector amb motiu de la capitalitat de la cultura catalana
La delegació del Vallès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) organitza diferents activitats per reivindicar la vessant cultural de l’arquitectura i apropar-la a la ciutadania aprofitant que, enguany, Sabadell és la Capital de la Cultura Catalana. Els actes programats es duran a terme al llarg de l’any, en diferents espais, i pretenen donar a conèixer “totes les cares de l’arquitectura i els professionals que la fan possible”, tal com explica el comissari de la celebració, l’arquitecte sabadellenc Francesc Camps.
Hi haurà conferències, tallers i exposicions englobades en el programa ‘Arquitectura en públic’ que permetran conèixer de primera mà què és aquesta disciplina i quins professionals la fan possible, amb una àmplia presència de sabadellencs del ram. Tal com explica Camps, l’objectiu és compartir l’interès per aquesta disciplina “sense que sigui una cosa elitista i hermètica, amb un llenguatge que no quedi allunyat de la ciutadania”.
El primer bloc d’activitats es durà a terme entre els mesos de maig i juny. 12 conferències sobre temes que tenen a veure amb l’arquitectura i el que és quotidià. El calendari previst és el següent:
21 de maig, de 18 h a 20 h a la Faràndula
- Arquitectura i escena. La caixa escènica en Teatre i Retail com a estratègia arquitectònica. Miquel Àngel Julià i Pablo Soto.
- Arquitectura i participació ciutadana. Reimaginant l’espai públic: Disseny participatiu i comunitari per transformar les ciutats. Marc Deu.
- Arquitectura i experiència de l’espai. La realitat de l’arquitectura no es troba a l’edifici sinó en allò que l’edifici provoca en tu. Queralt Garriga.
28 de maig, de 18 h a 20 h a la Faràndula
- Arquitectura i emergències. El canvi climàtic, o la pandèmia, fan reconsiderar la relació de la ciutat amb el risc i l’emergència. Roger Sauquet.
- Arquitectura i cinemes. Atmosferes de l’espai. Isa Vega.
- Arquitectura i poder. L’arquitecte del príncep: els vincles entre el poder i el professional de l’arquitectura, la ciutat i el país. Manel Larrosa.
4 de juny, de 18 h a 20 h al Teatre Principal
- Arquitectura i sostenibilitat. Solucions Transformadores. Eulàlia Figuerola.
- Arquitectura i planejament de la ciutat. Urbanisme a l’abast. Josep Milà i Jordi Vallhonrat.
- Arquitectura i espais per a l’ensenyament. L’arquitectura com a oportunitat per aprendre. Mariona Genís.
11 de juny, de 18 h a 20 h al Teatre Principal
- Arquitectura i llum. L’eina que pot virtuar o desvirtuar un projecte arquitectònic. Gisela Steiger i Miquel Àngel Julià.
- Arquitectura i habitatge social. L’habitatge, des de la planificació urbanística, fins al moment d’habitar. Paula Martí Comas.
- Arquitectura en públic. Les arquitectures i els públics. Francesc Camps.
Per Festa Major de Sabadell, el 7 de setembre, està previst que se celebri un dia vinculat a l’arquitectura amb activitats i tallers als ‘jardinets’ de la Fundació 1859 Caixa Sabadell.
El mes d’octubre se celebrarà el tercer bloc previst, en què es vol mostrar arquitectura singular de la ciutat per fer-la valdre, mitjançant visites i conferències que s’anunciaran més endavant.
Durant l’any, també es visitaran sis escoles en el marc del projecte ‘Arquitectura a les Aules‘, que són tallers que el COAC duu a terme en els centres educatius i que es basen en el fet que l’alumnat descobreixi, analitzi i actuï sobre el seu entorn amb la mirada posada en l’arquitectura per apropar la disciplina a infants i joves.
L’assistència a totes les activitats està oberta a tota la ciutadania i és gratuïta. L’organització de totes les activitats la lideren el COAC i l’Ajuntament de Sabadell, amb el suport de la Fundació Bosch i Cardellach i la col·laboració de l’associació d’arts escèniques Estrellats i l’ESDi.