Oriol Bohigas i Guardiola (AxA) 1925 – 2021

Oriol Bohigas i Guardiola (AxA) 1925 – 2021

ARQUITECTURACATALANA.CAT

Arquitecte i urbanista nascut el 1925 a Barcelona. L’any 1951, acabats els estudis, esdevé membre fundador del Grup R juntament amb d’altres arquitectes de diferents generacions, amb un especial interès en recuperar l’esperit de l’arquitectura moderna que havia quedat desterrada arrel de l’oficialisme del règim franquista.
Paral·lelament, funda amb Josep Maria Martorell l’estudi Martorell-Bohigas, que seria la llavor del què l’any 1962 es convertiria en MBM amb la incorporació de David Mackay com a associat. L’estudi esdevindria, durant la segona meitat del segle XX, en un dels despatxos d’arquitectura més prolífics i més rellevants tant a Catalunya com a la resta de l’estat, amb encàrrecs d’àmbit internacional.
A nivell acadèmic, després de ser professor de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), n’és escollit director l’any 1977, en un període d’important renovació i prestigi que fonamentarà encara més les bases del què el propi Bohigas havia batejat anys abans com a ‘Escola Barcelona’.
Posteriorment, ocupa diferents càrrecs a l’Ajuntament de Barcelona, on destaca la seva figura com a l’arquitecte i urbanista del gran canvi de la Barcelona Olímpica. Els seus plantejaments destacaran per una nova manera d’entendre l’espai públic a la ciutat.
Referent intel·lectual durant els seus anys d’exercici professional, ha estat distingit amb reconeixements tals com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, el Premi Ciutat de Barcelona o el Premio Nacional de Arquitectura, entre d’altres guardons.

arquitecturacatalana.cat/Oriol Bohigas i Guardiola