La inscripció de la 5a edició finalitza el proper 12 de març de 2021
El Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, certamen biennal organitzat amb el suport del COAC (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya) i AADIPA (Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic) l’objectiu del qual resideix a distingir les intervencions de qualitat en el patrimoni i contribuir a la seva divulgació, obre les inscripcions de la seva 5a edició. En aquesta ocasió, la cita, les xifres de participació de la qual, al llarg de la seva trajectòria, constaten el posicionament i la bona acollida internacional del certamen, coincideix amb una gratificant celebració, els 10 anys del projecte que el fan possible.
La 5a convocatòria del Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, dirigida a professionals relacionats amb la intervenció en el patrimoni arquitectònic –arquitectes, historiadors, arqueòlegs…–, obre la seva inscripció en línia el dilluns 21 de desembre de 2020 i romandrà oberta fins al 12 de març de 2021. En aquesta ocasió, podran inscriure’s al certamen totes aquelles obres finalitzades, realitzades o publicades en l’àmbit geogràfic europeu durant el període comprès entre l’1 de gener de 2014 i el 31 de desembre de 2020, que responguin als requisits de les 4 categories en les quals es divideix el Premi:
Categoria A: Intervenció en el patrimoni construït Totes aquelles intervencions arquitectòniques, permanents o efímeres, en béns arquitectònics d’interès patrimonial.
Categoria B: Espais exteriors Totes aquelles intervencions en l’espai públic històric, en entorns de monuments i paisatges culturals.
Categoria C: Planejament Tots aquells treballs de planejament dirigits a la protecció, conservació o posada en valor del patrimoni arquitectònic.
Categoria D: Divulgació Totes aquelles iniciatives, activitats i accions que tenen com a objectiu la divulgació dels valors del patrimoni arquitectònic.
Aquesta 5a edició, com ja va ocórrer en l’anterior convocatòria, ha apostat per una dinàmica de jurat que atorgui visibilitat a un nombre rellevant de treballs i contribueixi, així, a reconèixer l’òptim nivell de la bona pràctica patrimonial a Europa. En aquest sentit, en la categoria A, el jurat triarà fins a un màxim de 15 seleccionats i en la B, un màxim de 10, d’entre els quals, en tots dos casos, sorgiran un premiat i tres finalistes; en les categories C i D, hi haurà un premiat i tres finalistes. A més, concorde a aquest objectiu, entre totes les obres presentades, per segon any consecutiu, s’atorgarà una Menció Especial de Restauració a aquella intervenció que des del punt de vista tècnic i metodològic destaqui per la seva qualitat, precisió i respecte. Tots els treballs presentats se sumaran a l’Arxiu digital del Premi, que ja compta amb més de 800 entrades de 27 països europeus diferents.
El Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, dirigit per Ramon Calonge, Oriol Cusidó, Marc Manzano, i Jordi Portal, arquitectes membres de l’agrupació AADIPA, i que en la seva anterior edició va aconseguir xifres rellevants –239 candidatures i 23 països representats–, aspira a continuar augmentant la participació i la qualitat, a consolidar el seu abast europeu i a implicar associacions, ciutadans i altres agents relacionats amb el patrimoni a fi d’obrir-se a la societat.
D’altra banda, i coincidint amb la celebració de la maduresa aconseguida després dels deu anys de projecte que han fet possible la convocatòria, els seus directors posen de manifest el seu principal repte de futur: passar de la mirada a la reflexió. Per tant, un dels objectius del Premi, a més de mantenir el seu creixement i reconèixer els millors treballs, és esdevenir un aparador de la pluralitat d’enfocaments en el camp de la intervenció en el patrimoni arquitectònic d’Europa.
Com cada any, el lliurament oficial de guardons tindrà lloc en el marc de la Biennal Internacional d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic. Jornada que organitza la direcció del Premi, amb el suport del COAC, AADIPA i la Generalitat de Catalunya, i que, en aquesta ocasió, celebrarà la seva 5a edició el maig de 2021 a Barcelona.