Publicat el divendres, 30 de maig del 2014, al diari Ara
El Tricentenari inspirarà l’obra d’artistes i ciutadans
Foto: ARQA – Benedetta Tagliabue y Àlex Ollé inauguran la instalación “El Muro de la Ciutadella” en el marco del proyecto BCN RE.SET
La nit del 13 al 14 d’agost del 1714, al baluard de Santa Clara s’hi va lliurar una batalla de més de 15 hores. Entre els dos bàndols hi van perdre la vida 3.000 homes. Molt a prop d’aquest baluard, a les portes del parc de la Ciutadella, s’hi ha instal·lat un mur que vol expressar moltes coses. “És un mur polisèmic, amb molts significats. El mur pot ser físic però també psíquic, ens protegeix de les nostres pors”. El de la Ciutadella, però, té una voluntat transformadora. En una banda, els artistes Aryz, Sergio Hidalgo, San, Jorge Rodríguez i Arcadi Poch s’inspiraran en el Tricentenari per crear una obra artística, en què apareixeran símbols com l’afusellament de Lluís Companys, Pau Casals, la Sagrada Família i el submarí de Monturiol. A l’altra, serà la ciutadania qui creï. “Hi hauria d’haver un cartell que posés «prohibit no pintar», ja que aquest és un mur perquè la gent expressi coses”, diu el director de La Fura dels Baus, Àlex Ollé, que s’ha encarregat de la instal·lació juntament amb Benedetta Tagliabue.
L’arquitecta, a través de la Fundació Enric Miralles, és la responsable del projecte global de BCN Re.set, un circuit d’arquitectura efímera creat amb motiu del Tricentenari. Consisteix en set instal·lacions artístiques per diferents espais emblemàtics de la ciutat que proposen una reflexió sobre la identitat, llibertat i democràcia, entre d’altres. El mur es va inaugurar ahir, i la resta, en què han intervingut arquitectes d’arreu del món, amb la col·laboració de quatre escoles d’arquitectura i disseny de Barcelona, es descobriran el dia 10. “És una recreació onírica del baluard i un homenatge a la creativitat com a eina de superació”, explica el comissari del Tricentenari, Toni Soler. El mur, que serà a la Ciutadella fins al setembre i que després es reutilitzarà per a projectes socials, també serà un espai de jocs. “Hem fet un programa amb 30 propostes perquè aquesta arquitectura pugui ser també un espai de dramatúrgia”, explica l’escriptor Màrius Serra. La plataforma d’activitats serà gestionada per Xavier Ballaz i el col·lectiu Difusor.