OPINIONS

OPINIONS

SOBRE VOX | ESTEVE BONELL (AxA)

Fomentar la rehabilitación de los estilos regionales y la protección de las fachadas tradicionales incluyéndolas en el Catálogo de Bienes de Interés Cultural.  Rechazamos por ello proyectos globalistas como la llamada Nueva Bauhaus Europea

Llegides fora del context de la campanya electoral, aquestes frases de VOX que apareixen en el seu programa electoral podrien ser interpretades, com algunes més de la quantitat de bajanades amb les que la dreta d’aquest país està intoxicant amb les seves propostes de govern, fruit d’una postura reaccionaria i de la ignorància cultural.

Però llegida en aquests moments de incertesa electoral i davant la possibilitat de que les bajanades es facin realitat la qüestió és més que preocupant, fonamentalment per 2 motius:

En primer lloc, la frase ens recorda els inicis dels anys 40 del segle passat quan a Alemanya el partit nazi, des del dirigisme polític, va tancar l’escola de la Bauhaus, prohibint les seves ensenyances i enviant a l’exili a professors com Walter Gropius o Mies van der Rohe.

Curiosament amb criteris semblants els dirigents de la FET i de les JONS, en convivència amb el bàndol franquista, van prohibir durant la postguerra espanyola la utilització de l’arquitectura del Moviment Modern en la construcció d’edificis i al mateix temps la imposició de criteris estilístics i constructius basats en els principis de la tradició  i el casticisme regionalista.

D’altra banda, el tuf feixista de la proposta ve incrementat per la ferum negacionista que significa el rebuig dels plantejaments del Parlament Europeu de la New Bauhaus amb la que s’intenta potenciar solucions de sostenibilitat i eficiència energètica tan necessàries en aquets moments. Aquest busseig en la història que ens retrotrau a més de 80 anys i aquest fanatisme contra la realitat actual de las qüestions mediambientals hauria de provocar una resposta contundent tant per part de la societat en general como des del món de l’arquitectura. El futur està en joc.

Esteve Bonell, arquitecte

Barcelona, juliol 2023