SIMPOSI “MODOS DE VER VALENCIA”

SIMPOSI “MODOS DE VER VALENCIA”

Documental visionat en el debat del 16 de novembre

‘Modos de ver València’

La manera com mirem les ciutats condiciona la seva interpretació i orienta l’acció col·lectiva sobre elles. La mera posada en comú elabora un diagnòstic i esbossa un desig compartit que en el cas de la ciutat de València s’intueix múltiple i contrastat.

Arquitectes per l’Arquitectura, en col·laboració amb l’IVF, l’Ajuntament de València, el CTAV, la Cátedra Blanca Barcelona i l’ETSA-UPV, i amb el comissariat d’Alberto Peñin Llobell, ha organitzat aquest simposi en el que, desprès del visionat del documental realitzat per Diego Opazo, fotògraf i Avelina Prat, arquitecta i realitzadora, va tenir lloc un debat a la seu de l’ IVF amb tres convidats de prestigi de fora de la ciutat.

La posada en comú de les mirades de la ciutat de València recollides en el documental varen conformar la base pel debat amb els ponents –Xerardo Estevez, Carlos Ferrater i Maria Rubert, sobre la ciutat de València.

Un decàleg de mirades i tres veus agrupades en tres eixos principals, el territori i la relació amb allò físic, l’activitat i el vincle amb l’economia i l’arquitectura, des del seu enllaç amb l’habitatge i la societat. No és la suma d’aquestes maneres de mirar sinó la interrelació entre elles la que serà capaç de suggerir un posicionament envers la ciutat.

Els participants en el debat varen respondre a una pregunta doble, relacionada amb un diagnòstic crític i amb un desig: quina ciutat veuen i reconeixen, i quina ciutat volen i imaginen a través de les seves opinions, imatges i escenaris.

Vàrem comptar amb la participació de:
_Josep Vicent Boira, geògraf, catedràtic d’universitat i autor de nombrosos llibres, comissariat del Govern per al Corredor Mediterrani
_Manuel Illueca, Dr. economista, professor universitari, director de l’Institut Valencià de Finances
_Rafa Lahuerta, escriptor, autor del llibre Noruega
_Elisabeth Quintana, arquitecta i paisatgista, autora de la reurbanització de l’entorn del Mercat Central
_Alberto Peñín Ibáñez, Dr. arquitecte, membre de la Reial Acadèmia de Sant Carles
_Carmen Martínez Ramírez, alcaldessa de Quart de Poblet
_Jordi Quiñonero, sociòleg
_Begoña Serrano, Dra. arquitecta, directora de l’Institut Valencià de l’Edificació
_Antonio Olmedo, president de l’Associació Valenciana de Promotors APROVA
_Elena Azcárraga, directora general d’Habitatge i Regeneració Urbana de la Generalitat Valenciana

I la col·laboració de l’Ajuntament de Valencia a través de Borja Sanjuan, Tinent d’Alcalde, Giuseppe Grezzi, regidor de Mobilitat, l’arquitecte David Estal, així com l’Escola d’Arquitectura de València i el Col·legi d Arquitectes de València.


Amb el patrocini de Cimsa, Compac, Madergia, Becsa, Figueras, i Technal.