“CASSANDRA – La palabra como arma de libertad” de Kima Guitart

“CASSANDRA – La palabra como arma de libertad” de Kima Guitart

Exposició a la galeria H2o | Inauguració el dijous 13 de gener de 2022

L’exposició

Diu P. Klee: L’Art no representa el visible, sinó l’invisible que hi ha en el visible.

A l’exposició “CASSANDRA – La paraula com a arma de llibertat”, he intentat aquest mirar amb l’ull interior que permet veure l’invisible.
El que no es pot dir o és difícil de dir o jo no ser dir, es pot mostrar a través de l’art, perquè l’art permet transgredir els límits de la paraula.

En aquesta exposició, resultat de la lectura del llibre “Cassandra” de Christa Wolf, he volgut comunicar la soledat d’un personatge mític davant la mort. I també la falta de reconeixement públic del discurs femení, de les dones no escoltades, declarades boges o bruixes per dir el que ningú volia escoltar.

Diu Victoria Cirlot en “Sedes de sang”:
Les sedes guarden la sang. Com sempre és la sang d’un sacrifici, d’un assassinat. De vegades sacrifici i assassinat es confonen, en realitat, gairebé sempre.
Dins l’obra de Kima Guitart la seda és la seva matèria habitual, el suport que acostuma a fer servir. La suavitat, lleugeresa i transparència de la seda contrasten aquí immensament amb el vermell de la sang, que no pot, ni vol, desprendre’s de la violència de l’acte, del ritual. Cassandra ha estat assassinada.

Vaig començar a pintar la túnica de Cassandra el 2019, poc després va arribar el confinament i al dolor i la tragèdia del que estava pintant s’hi van sumar pèrdues i drames personals tan importants que vaig haver de parar, estava completament bloquejada. Després d’un temps de dol i reflexió, vaig reprendre el projecte i ara que està acabat necessito la mirada de l’altre. Necessito exposar-ho per poder tancar el cercle.

Hi presento, una túnica a mida del mite, sedes murals, escultures tèxtils i per primera vegada, també fotografies d’alguns fragments de les obres.

Kima Guitart


Kima Guitart

Vaig escollir la seda com a suport per la meva pintura, d’això ja fa un munt d’anys i dialogar am bella continua interessant-me i divertint-me.
Em vaig formar a Paris, aprenents les estrictes tècniques tradicionals xineses i japoneses i des d’aquell moments, vaig quedar atrapada per sempre en les seus fils tan subtils i forts alhora.
He estudiat a Barcelona, París i Nova York i he fet viatges de recerca als tallers tradicionals de pintura sobre seda a Kyoto.

El meu primer objectiu va ser interioritzar la tècnica, fer-la meva i així poder transgredir-la. M’interessa el seu valor etnogràfic pero volia assolir resultats contemporanis a més de trobar també un llenguatge simbòlic i gestual propi.

Amb els anys he anat transitar per diversos camins, des dels fulards i altres complements dels meus inicis, passant per le sedes murals i la indumentaria fins arribar a les escultures i instal·lacions tèxtils de gran tamany d’aquests últims anys.

He mostrat les meves sedes en Museus i Galeries d’art d’Europa, Estats Units, Xina i fins i tot en un temple Budista Zen al Japó.

Sempre he buscat deixar marge a la improvisació perquè l’atzar formes part de la meva obra, m’agrada el risk, deixar que les peces evolucionin per si soles i sobretot m’agrada provar sempre camins nous.

Kima Guitart


Del 13/01/2022 al 11/02/2022

Galeria H2o | Verdi 152 | 08012 Barcelona

galeria@h2o.es