Josep Lluís Sert, un somni nòmada

Josep Lluís Sert, un somni nòmada

Documental dirigit per Pablo Bujosa Rodríguez sobre la figura de l’arquitecte català i publicat dins la col·lecció Fundación Arquia

“La idea de fer un documental sobre la figura de l’arquitecte Josep Lluís Sert va sorgir de la necessitat de reivindicar la figura d’un creador que, per raons diverses, ha quedat una mica al marge de la història de l’arquitectura espanyola. És evident que l’exili ha jugat un paper important en aquest sentit , però no deixa de ser estrany que una figura com la seva gaudeixi d’un reconeixement tan limitat.

Sert és un arquitecte amb gran predicament entre els arquitectes, un professional amb una vida apassionant que, d’altra banda, mai ha tingut la popularitat que van tenir altres exiliats il·lustres. El que ens interessa aquí, més enllà de la seva arquitectura, és la seva trajectòria vital .
En escrits o entrevistes, Sert parla sovint sobre la seva relació amb Miró, amb Calder, amb Nivola, amb Giacometti, amb Gropius, amb Picasso… Fins i tot mostra un desinterès inusitat per l’arquitectura, són textos en els quals s’escolta la veu d’un home inquiet, amb una certa consciència del marc en el qual havia de encaixar el seu treball.

Aquí hi ha el Sert més humà. I aquí hi ha la història que volem explicar des del principi: la història d’una fugida que sembla no acabar mai, la història d’un exili interior i exterior que consisteix a tractar de conciliar dos mons irreconciliables.”

Text i imatge de portada extrets del web de l’estudi maio.