Una destitució a l’Ajuntament enfronta els arquitectes amb Colau

Una cinquantena de professionals demanen a l’alcaldessa que reconsideri la decisió de fer fora Marc Aureli Santos. D’altra banda, el col·lectiu d’arquitectes admet sentir “inquietud” davant les notícies “no oficials” sobre “possibles canvis” a la Fundació Mies Van Der Rohe

Publicat a El Món el 29 de desembre de 2022 | Carles Batalla

Una cinquantena de professionals de l’arquitectura han firmat una carta adreçada a Colau en què li demanen que es replantegi la destitució de Marc Aureli Santos, que fins ara era el director de Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament.

Entre els signants hi ha Guim Costa, degà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i Sandra Bestraten, presidenta de la demarcació de Barcelona de l’entitat, entre molts altres.

Valorar el seu currículum

Tots plegats destaquen “el criteri, professionalitat i predisposició” com a arquitecte de Santos, “sempre des de la conciliació i el diàleg“. Recorden a l’alcaldessa que en els 35 anys com a funcionari de l’administració pública barcelonina ha desenvolupat una tasca “impecable”, atenent al fet que estava al capdavant d’una direcció “tan sensible”.

El col·lectiu de signants de la carta també creuen que s’ha de valorar el treball previ de Santos a diverses institucions com ara l’antiga empresa pública Barcelona Gestió Urbanística (Bagursa), l’Institut Cultura de Barcelona (ICUB) o a l’Agència de Paisatge Urbà.

Inquietud sobre possibles canvis

D’altra banda, el col·lectiu d’arquitectes admet sentir “inquietud” davant les notícies “no oficials” que els arriben sobre “possibles canvis” a la Fundació Mies Van Der Rohe, un espai que defineixen com “de consens i acollida” per al sector. Per aquest motiu reclamen que es mantingui la “bona tasca” de l’arquitecta Anna Ramos, directora de la institució.

Els arquitectes firmants respecten que la Tinència d’Alcaldia faci modificacions a l’estructura interna de les àrees pertinents si “reforcen les polítiques públiques que es volen promoure des del govern”. Però al mateix temps reconeixen la seva preocupació pel fet que es pugui apartar dels càrrecs “de manera injusta i poc motivada” les persones que, segons ells, “més ajuden a potenciar la col·laboració entre els agents administratius i els professionals i socials i treballen per a la qualitat arquitectònica” a la capital catalana.

“Voldríem entendre millor què ha motivat aquesta decisió per tal de no sentir que el que està en risc és el compromís fins ara compartit de l’Ajuntament i del nostre sector professional amb l’arquitectura”, quan queden pocs mesos per a la celebració del Festival d’Arquitectures d’enguany.

Per tot plegat, i avisant que la capitalitat mundial d’arquitectura que Barcelona durà a terme el 2026 “no pot prescindir” de persones com Marc Aureli Santos o Anna Ramos, els arquitectes demanen “que sigui reconsiderat el seu cessament, que tanta sorpresa, consternació i desencís” els ha causat.