95 despatxos opten a aixecar 300 habitatges a Glòries

95 despatxos opten a aixecar 300 habitatges a Glòries

El concurs internacional a Glòries és el vaixell insígnia de Colau. Es vol que el conjunt d’edificis sigui un emblema de la nova arquitectura. El 80% serà per a lloguer públic assequible, i la resta, de propietat.

Publicat el dimarts 13 de desembre de 2016 al diari ARA

“Aquest és el primer concurs internacional que fem aquest mandat i l’hem volgut fer en habitatge, una manera de demostrar que és el nostre vaixell insígnia”, explica Josep Maria Montaner, regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona. Es refereix a la promoció de 300 habitatges en una gran parcel·la de la plaça de les Glòries que es pretén que siguin l’emblema arquitectònic de les polítiques municipals. La convocatòria pot suposar tot un revulsiu en el disseny dels edificis d’habitatge a Barcelona, ja que s’hi han presentat 95 despatxos d’arquitectura i, segons Montaner, “hi ha les millors firmes, tant catalanes com espanyoles, a més d’algun estudi internacional que es presenta sempre en associació amb un d’aquí”.

El termini de la primera fase de concurs d’idees ja s’ha acabat i el jurat està ara en la fase de selecció dels entre 10 i 12 despatxos que participaran, a partir del gener, en el concurs final. D’entre aquests finalistes, abans de l’estiu es triaran quatre projectes: el guanyador farà tot el pla d’ordenació de la zona i una quarta part de la promoció i els altres tres estudis es repartiran la resta a parts iguals. “Es tracta que no hi hagi 300 habitatges fets de la mateixa mà”, diu Montaner. “Volem més varietat i a més innovem perquè del que es tracta és d’estendre aquest model de concursos compartits que permetin interacció i col·laboració entre els equips i, si és possible, l’entrada d’arquitectes joves”.

En aquesta promoció, inicialment s’havien de fer 400 habitatges, però s’ha reduït la superfície perquè això suposava massa volum a la plaça, explica Montaner. La parcel·la –de 4.737 m2 amb una edificabilitat total de 30.000 m2– està situada on avui hi ha el Jardí del Bosquet dels Encants, a l’illa que formen els carrers de Castillejos, Casp, plaça de les Glòries i la Gran Via de les Corts Catalanes. Es tracta d’un solar amb un fort desnivell que es subdividirà en quatre parcel·les en les quals es distribuiran els habitatges, els locals comercials i aparcaments. Tanmateix, no es preveu que l’alçada superi les onze plantes, tot i que no es descarta que hi hagi torres de certa alçada.

Monumentalitat

“L’objectiu és que tingui una certa monumentalitat, que siguin edificis d’habitatges amb presència, un conjunt modern que expressi la seva contemporaneïtat i que es pugui llegir com una peça de l’Eixample feta al segle XXI, amb cantonades i sense elements excessius o gratu- ïts”, diu Montaner. Tanmateix, es tracta que marqui la diferència i pugui dialogar sense complexos amb els equipaments culturals singulars que ja hi ha a la plaça. El seu programa, però, és humil, pensat per a ve- ïns amb pocs recursos o de classe mitjana. Es preveu que hi hagi habitatges d’entre 70 i 80 m2 constru- ïts, la majoria de tres habitacions, tot i que també n’hi haurà de dues, de quatre i d’una per adaptar-se a les diverses necessitats. S’esperen sorpreses en la tipologia i la distribució dels serveis, però això s’ha de veure. El 80% es dedicaran a lloguer públic assequible i un 20% seran de propietat, tot i que amb el sistema de dret de superfície, per la qual cosa el sòl sempre serà municipal i no es podran vendre al mercat lliure.