A través d’una selecció de fotografies, maquetes de treball, eines o prototips, l’exposició organitza un recorregut pels diferents projectes que han marcat la seva trajectòria
Des dels seus inicis, el treball de Takk, estudi format el 2010 per Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño, s’ha caracteritzat per centrar-se d’una manera molt personal en la intersecció entre arquitectura, ecologia i feminisme, sempre atent a l’evolució del pensament crític contemporani.
La seva pràctica, desenvolupada a partir del que podríem denominar assemblatges materials, ha creat una obra plena de colors, materialitats, programes i temporalitats multiformes pròpies d’un època Antropocena, on el clima, la productivitat, el temps, la naturalesa, el gènere o la cultura es troben en un procés constant de reconstrucció i afectació mútua.
Lluny de (eco)solucions simplificadores, el treball de Takk aposta per una revisió coordinada de les relacions materials, constructives i estètiques pròpies de l’arquitectura a través de projectes que, la majoria de les vegades, burlen les temporalitats lineals, escapen dels programes funcionals exclusivament humans o boicotegen les agendes polítiques conservadores, portant les seves propostes a escenaris a vegades fins i tot difícils d’assumir.
L’exposició “Material Assemblies” pretén acostar-nos a la seva metodologia de treball a partir d’un dels aspectes que més la singularitza; la recerca material en l’estudi. A mig camí entre taller i despatx d’arquitectura, l’espai de treball de Takk es caracteritza per ser un laboratori on, no sols es dissenyen els projectes, sinó on contínuament es testen a escala 1:1 els conglomerats materials que faran referència als diferents interessos polítics, ecològics o socials que posteriorment articulen cada projecte. Si hi ha alguna cosa que fa especial el treball de Takk és la innovació material i constructiva en cadascun dels seus projectes i que prèviament s’ha inventat i experimentat en el seu estudi.
A través d’una selecció de fotografies, maquetes de treball, eines o prototips provinents directament del seu estudi, l’exposició organitza un recorregut pels diferents projectes que han marcat la seva trajectòria amb un especial interès en els seus mètodes de producció, des dels seus primers espais trenats, marcats per una producció col·lectiva hereva dels entorns de coproducció artesanal de resistència femenins, fins als dispositius més recents on la incorporació de la tecnologia permet performar noves relacions amb “el natural”. Acompanyant aquest material, l’exposició presenta dibuixos i fotografies de cada projecte que permeten una anàlisi global de les diferents etapes de cada obra possibilitant una lectura bidireccional, del disseny a l’obra i viceversa.
TAKK
Takk és un espai per a la producció arquitectònica centrat en el desenvolupament de pràctiques materials en la intersecció entre natura, cultura, tecnologia i política, amb especial atenció als reptes plantejats per l’era de l’Antropocè.
Dirigit per Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño des de Barcelona i Madrid, Takk combina les seves pràctiques professionals amb les d’investigació i les acadèmiques. Actualment, la Mireia Luzárraga és professora de projectes a la “Escuela Técnica Superior de Alicante”, així com al “Instituto de Arquitectura Avanzada de Cataluña”. Per la seva part, l’Alejandro Muiño és professor de projectes a l’escola de disseny BAU.
Takk ha explicat el seu treball a fòrums internacionals tals com la GSAPP-Columbia University a Nova York, Thailand Design Center a Bangkok o la Floating University a Berlín entre d’altres. Així mateix, la seva feina s’ha exposat a la Bienal de Raba 2019, la Bienal d’Orleans 2019 i 2017, la Trienal d’Oslo 2016 secció Academy, i al pavelló espanyol de la Bienal de Venècia 2014. La seva obra pertany a la col·lecció permanent del FRAC Centre-Val de Loire i al Centro de Arte 2 de Mayo. A més d’exposicions col·lectives en el Centro de Creación Contemporánea Matadero Madrid, Alcova Milán o el Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona CCCB, recentment ha inaugurat la seva primera exposició individual a la galeria Magazin a Viena.
Dates: Del 23 de gener al 28 de febrer de 2020
Inauguració: Dijous 23 de gener de 2020, de 19 a 21h
GALERIA H2O | Verdi 152 | 08012 Barcelona
Foto: José Hevia